Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Chick-a-Dee mooiste rookmelder

Rookmeldend vogeltje wint landelijke designwedstrijd Mooi uit de brand

Den Haag, 9 mei 2007- Met het Chick-a-Dee vogeltje heeft studente Louise van der Veld van de Gerrit Rietveld Academie uit Amsterdam de eerste prijs gewonnen van de landelijke designwedstrijd voor brandpreventiemiddelen Mooi uit de brand. Uit handen van Leo de Boer, directeur van het Verbond van Verzekeraars ontving zij vandaag de Klavertje Vuur trofee en een bedrag van zesduizend euro.

Alle prijswinnaars met juryvoorzitter Ed Annink en Leo de Boer, directeur van het Verbond van Verzekeraars. Foto: Giedo van der Zwan

Het Verbond van Verzekeraars initieerde de wedstrijd om een positieve impuls te geven aan het gebruik van brandpreventiemiddelen in huis. 'Vernieuwend, eenvoudig te installeren, een charmant ontwerp met een glimlach' vatte juryvoorzitter Ed Annink (Ontwerpwerk) het juryrapport samen. Hij gaf tevens aan dat het winnende ontwerp verder ontwikkeld zal worden zodat het uiteindelijk in diverse winkels in Nederland te koop zal zijn.

Uit onderzoek blijkt dat mensen te weinig maatregelen nemen op het gebied van brandpreventie. Met deze wedstrijd wil het Verbond van Verzekeraars een gedragsverandering realiseren bij het grote publiek zodat men overgaat tot de aanschaf en installatie van brandpreventiemiddelen. Installatie van rookmelders is voor veel mensen een grote barrière. De inzendingen voor Mooi uit de brand dienden daarom niet alleen mooi en effectief te zijn, maar ook eenvoudig te monteren.

Sierlijke eenvoud
De Chick-a-Dee is eenvoudig in gebruik. Met behulp van een klemmetje kan het rookmelder-vogeltje gemakkelijk op elke gewenste plaats in huis worden bevestigd. Bij rookontwikkeling alarmeert hij bewoners met een luide 'chick-a-dee' roep. De jury beschouwt de Chick-a-Dee als zeer vernieuwend, vertederend en als een object met een hoge aaibaarheidsfactor. Zij verwacht dat, mede door de eenvoudige montage, de Chick-a-Dee drempelverlagend zal werken voor het Nederlands publiek. Het vogeltje spreekt tot de verbeelding van een grote groep mensen. Daarom heeft dit ontwerp volgens de jury de grootste potentie om een massale gedragverandering te realiseren waardoor mensen dit type rookmelder daadwerkelijk kopen én installeren.

Meer moois
Naast de eerste prijs reikte de jury ook twee eervolle vermeldingen en een publieksprijs uit. De starterskit met blusdekens van Kirsten Voortman (Gerrit Rietveld Academie) en de designbrandblusser van Sanne Pelgrom en Maarten Heijltjes (Technische Universiteit Delft) werden beide gehonoreerd met een eervolle vermelding. Deze prijswinnaars ontvingen tweeduizend euro van het Verbond van Verzekeraars. Het Nederlands publiek, dat via de website www.mooiuitdebrand.nl ook haar stem kon uitbrengen op de genomineerde ontwerpen, koos voor de ResQube van Max van den Eijnden, student aan de Design Academy in Eindhoven. Ook hij kreeg van het Verbond van Verzekeraars een cheque van 2000 euro.

Het prijswinnende vogeltje Chick-a-Dee. Foto: Giedo van der Zwan

De Chick-a-Dee wordt in samenwerking met het bedrijf Early Innovators verder ontwikkeld en in productie genomen. De verwachting is dat het rookmelder-vogeltje volgend jaar in diverse winkels te koop is.

Winnares Louise van der Veld met de Chick-a-Dee. Foto: Giedo van der Zwan

-Einde bericht-

Voor nadere informatie en hoge resolutie afbeeldingen: Winkelman en Van Hessen, Wedstrijdsecretariaat Mooi uit de brand, Anne van Raaijen of Liesbeth Burger
06 27331512 06 24735746
070 4161616

www.mooiuitdebrand.nl info@mooiuitdebrand.nl