Ingezonden persbericht


PERSBERICHT *** PERSBERICHT *** PERSBERICHT

Politieke jongeren wijzen kandidatuur Wit-Rusland voor VN Mensenrechtenraad af

Een aantal Politieke Jongerenorganisaties heeft de krachten gebundeld om ervoor te zorgen dat Wit-Rusland geen lid wordt van de nieuwe Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. De Jonge Socialisten, het Christen Democratisch Jongeren Appel, het initiatief Mission to Minsk en de Jonge Democraten sporen minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, aan om ervoor te zorgen dat Nederland 17 mei aanstaande niet voor toetreding van Wit-Rusland zal stemmen.

'Wit-Rusland is een land waarvan meermaals is bewezen dat de mensenrechten worden geschonden,' volgens JD-voorzitter Ton Monasso. 'Eind vorig jaar werd door de VN een resolutie aangenomen, welke Wit-Rusland opriep te voldoen aan de gestelde mensenrechten eisen en mechanismen,' aldus Mission to Minsk-bestuurder Joeri Oudshoorn. In november 2006 werd resolutie 61/175 aangenomen in de Algemene Vergadering van de VN, met daarin onder andere de verwijten niet te voldoen aan vrije verkiezingen en het oppakken en folteren van journalisten en leden van de oppositie.

'Het opnemen van Wit-Rusland in de Mensenrechtenraad zou de omgekeerde wereld zijn,' vindt CDJA-voorzitter Harry van der Molen. In Wit-Rusland worden nog dagelijks mensen beroofd van hun rechten. 'Wit-Rusland moet confirmeren aan het verdrag van de Universele Rechten van de Mens,' zegt JS-voorzitter Peter Scheffer. 'Het is nog lang geen tijd voor hen om in deze raad plaats te nemen.'

De jongeren hebben in een brief minister Verhagen opgeroepen de Nederlandse stem niet te geven aan Wit-Rusland, maar aan een ander land of blanco te stemmen. Nederland heeft vorig jaar voor de resolutie in de Algemene Vergadering gestemd, sindsdien is er niets veranderd.