Omzetontwikkeling Nedap goed van start in 2007

De meeste marktgroepen van de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap realiseerden in de eerste vier maanden van het lopende jaar een hogere omzet dan vorig jaar. De omzet heeft zich zelfs beter ontwikkeld dan was verwacht. Door het sterke projectmatige karakter van de omzet is moeilijk in te schatten in hoeverre deze trend zich in de komende maanden voort zal zetten. Door het tijdig inspelen op nieuwe marktmogelijkheden, een groeiende verkoopkracht en continue aandacht voor onderscheidend vermogen ziet de directie vooralsnog geen belemmeringen die de voortgang van de langetermijngroei zouden kunnen frustreren.

De omzet van de marktgroep Agri (veecodemanagement) liet over de eerste vier maanden van 2007 een stijging zien in vergelijking met de overeenkomstige periode van 2006. De marktgroep profiteert van de reeds in de laatste maanden van 2006 ingezette aantrekkende vraag naar melkrobots waaraan Nedap toelevert.

De jarenlange ononderbroken omzetgroei van de marktgroep AVI (Automatische Voertuigen Identificatie) vertoonde onverwacht een kleine hapering. Vooralsnog gaat de directie er van uit dat de hapering van tijdelijke aard zal blijken te zijn.

De oplevering van een aantal projecten van de marktgroep Education (lesdeelnamesystemen en beveiliging voor scholen) vraagt zoveel extra aandacht dat dit ten koste gaat van de omzet.

De marktgroepen Library Solutions (RFID zelfbedieningssystemen voor bibliotheken) en Healthcare (automatisering zorgregistratie) lieten een fraaie omzetstijging zien. Vermeldenswaard zijn de prijzen en erkenning die Healthcare mocht ontvangen: de eerste prijs voor meest succesvolle toepassing en wereldwijd grootste uitrol van de Near Field Communication (NFC) technologie. Met de nieuwe NFC technologie wordt de mobiele telefoon gebruikt voor het registreren van verleende zorg. Daarnaast behaalde Nedap de tweede plaats in de strijd om de innovatieprijs met de iO Open. Hier wordt de mobiele telefoon gebruikt voor toegangsverlening. De prijzen zijn een initiatief van het NFC-forum waarin alle toonaangevende bedrijven in mobiele communicatie zijn verenigd.

De omzet van de marktgroep Retail Support (anti-winkeldiefstalsystemen, beheer- en informatiesystemen voor voorraaddervingsbestrijding) is gestegen, met name door een stijgende vraag vanuit Oost-Europa. Rond het midden van dit jaar zal ook het nieuwe systeem "Fleureas" gereed zijn voor levering. Met dit modulaire systeem kan naadloos worden ingespeeld op de groeiende behoefte(n) van de klant.

De marktgroep Security Management (systemen voor toegangscontrole, betaling, brand- en inbraakmelding, observatie en biometrie) kreeg in 2006 een forse omzetimpuls door een zeer grote opdracht. Desondanks liet de marktgroep over de eerste vier maanden een stijging van de omzet zien.

De marktgroepen Power Supplies (elektronische besturingen gebaseerd op vermogenselektronica voor o.a. licht, milieu, kantoorautomatisering, medische scanapparatuur en zonne-energie) en Specials (telecom-aansluitmateriaal en elektronische besturingen voor car- en homecomfortsystemen) lieten een beter dan verwachte en hogere omzet zien in vergelijking met de eerste vier maanden van 2006.

Een nieuwe beoordeling van de door de New York State Board Of Elections benoemde keuringsinstelling zorgde ervoor dat het proces van certificeren voorlopig is opgeschort. Hierdoor moest de marktgroep Verkiezingssystemen voorbereidende verkoopgesprekken met geïnteresseerde klanten in deze staat tot nader order uitstellen. De vertraging is nadelig voor Nedap omdat zij vooropliep in het keuringsproces.

De inzet van ruim 1.500 Nedap stemmachines bij de Franse presidentsverkiezingen is tot grote tevredenheid van alle betrokkenen verlopen. De aandacht van actiegroepen in diverse landen, zowel voor als tegen elektronisch stemmen, zal naar verwachting op langere termijn nieuwe kansen bieden.

De cijfermatige gang van zaken bij Nedap over het eerste halfjaar zal in de eerste helft van augustus worden gepubliceerd.

De jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders is uitgeschreven voor dinsdag 15 mei a.s. in het Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre, Piet Heinkade 11 te Amsterdam.

Voor nadere informatie:

G.J.M. Ezendam Controller Nedap N.V. Tel.: 0544-4711120 Website: www.nedap.com

Nieuws

N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek

Verslag over 2006