GroenLinks

Koerdische leider Barzani onbuigzaam



De president van de noordelijke, Koerdische regio van Irak, Massoud Barzani, bezocht dinsdag 8 mei het Europees Parlement. Barzani hield het parlement voor dat de Koerden in Irak "onderdeel van de oplossing" waren van het Irakese conflict en geen onderdeel van het probleem. Joost Lagendijk was kritisch.

De situatie in het autonome Noord-Irak is inderdaad veel beter dan in de rest van het land. Het is betrekkelijk veilig en relatief welvarend. Het voorgenomen referendum in Kirkoek kan de regio echter in het geweld mee trekken.

Referendum
Kirkoek is een stad op de grens van de Koerdische regio. In het referendum kunnen de inwoners van Kirkoek ervoor kiezen om de stad toe te voegen aan de Koerdische regio. De meerderheid van de stad is Koerdisch, maar er zijn aanzienlijke Arabische, Turkmeense en Assyrische minderheden. Deze groepen maken bezwaar tegen het referendum, omdat ze bang zijn dat de Koerdische regio op afsplitsing aanstuurt zodra het olierijke Kirkoek aan de regio is toegevoegd.

Dreigend geweld
"Verschillende rapporten, waaronder een recent verschenen studie van de gezaghebbende denktank International Crisis Group, waarschuwen dat het geweld in Noord-Irak escaleert als het referendum op korte termijn doorgaat. Wat gaat u doen met deze waarschuwingen", was de vraag van Lagendijk.

Barzani was niet van plan om deze waarschuwingen ter harte te nemen. "Mensen die pleiten voor uitstel van het referendum, kennen de situatie ter plaatse niet goed. De grondwet, door het hele Irakese volk in een referendum goedgekeurd, maakt deze regeling voor Kirkoek mogelijk." Ook de aansporing van Lagendijk om zich flexibel op te stellen, legde Barzani naast zich neer.