GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

´Moederdag is niet overal feest´

Buitenweg wil meer aandacht voor moedersterfte in Millenniumdoelen

Brussel, 9 mei 2007 - Zondag 13 mei is het moederdag. Reden voor een feestje, maar niet voor iedereen. Terwijl in de rijke ontwikkelde landen de moedersterfte gelukkig laag is (1 op de 2800), zijn er Afrikaanse landen waar 1 op de 16 vrouwen sterft aan de gevolgen van een zwangerschap. Moedersterfte moet een hogere urgentie krijgen binnen de Millenniumdoelen, vindt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. Volgens haar is er nog nauwelijks vooruitgang geboekt in vergelijking met andere Millenniumdoelen als AIDS-bestrijding en onderwijs. Vandaag stelde zij hierover vragen aan de Europese Commissie.

Ieder jaar sterven zo´n 530.000 vrouwen tijdens hun zwangerschap of vlak voor of na de geboorte van hun kind, voornamelijk in ontwikkelingslanden. Dat is één vrouw per minuut. In 2000 werd moedersterfte voor het eerst hoog op de internationale politieke agenda geplaatst. Toen stelde de Verenigde Naties de Millennium-Verklaring op met het doel om het sterftecijfer van moeders met 75% terug te brengen tussen 1990 en 2015.

Volgens Buitenweg is het waanzin en uiterst zorgwekkend dat er vanaf 1990 geen enkele vooruitgang is geboekt: "Er zijn ook goede voorbeelden. Dus we weten wat werkt en wat niet. De aanwezigheid van getrainde vroedvrouwen bij de bevalling zou al een wereld van verschil maken. Ik heb het gevoel dat de politieke wil hiervoor nog steeds ontbreekt. De positie van de vrouw blijft nog steeds een heikel onderwerp. Het moederschap wordt vaak bejubeld, maar de benodigde investeringen voor een gezonde zwangerschap kunnen er blijkbaar niet van af".

Buitenweg vervolgt dat de verbetering van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van vrouwen van essentieel belang is voor armoedebestrijding: "Reproductieve gezondheid omvat alles wat met voortplanting en seksualiteit te maken heeft. Pas als vrouwen zelf kunnen beslissen over hun gezinssituatie, kunnen zij actiever deelnemen aan politiek, het sociaal-culturele leven en aan de economie".

Op zaterdag 12 mei organiseert de campagne MYBODY van de World Population Foundation ´ Moedernacht*´, een avond waarin oplossingen en oorzaken van moedersterfte door deskundigen worden besproken. Buitenweg is ambassadeur voor MYBODY.


-------------------------


*Voor meer informatie over Moedernacht, zie: http://www.mybody.nl/projecten_artikel/moedernacht

Vragen van Kathalijne Buitenweg aan de Europese Commissie:

Volgens een eerste analyse van de voortgang op de Millenniumdoelen is de minste vooruitgang geboekt op MDG 5 "het terugbrengen van moedersterfte met driekwart" en MDG 3 "gelijkheid van mannen en vrouwen".


1.) Komt deze conclusie overeen met de bevindingen van de Commissie?


2.) Is de Commissie van mening dat in deze doelen ook relatief minder wordt geïnvesteerd?


3.) Is de Commissie op de hoogte van de verwachting van het Millennium Development Panel dat moedersterfte met 74% kan worden teruggedrongen als alle geboortes begeleid worden door getrainde vroedvrouwen?


4.) Kan de Commissie mij informeren welke EU-landen nog niet hebben voldaan aan hun financiële verplichtingen zoals aangegaan tijdens de Caïrotop in 1994 en zoals toegezegd voor de Millenniumdoelen?


5.) Kan de Commissie aangeven welke extra investering de EU pleegt in 2007 voor MDG 3 en 5 ten opzichte van investeringen in 2000?


6.) Is de Commissie ervan overtuigd dat het nog steeds niet mogelijk is om MDG 5 te halen mits de politieke wil daarvoor aanwezig is?


7.) Hoe wil de Commissie deze politieke wil bevorderen?


-------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa