Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 9 mei 2007

Arrestaties andersglobalisten in Duitsland onder mom 'antiterrorisme'

Ook Nederland maakt zich klaar voor demonstraties tegen de G8

Vanochtend heeft de politie in Duitsland in verschillende steden invallen gedaan bij organisaties en groepen die zich voorbereiden op de protesten tegen de G8-top in Rostock, waar wereldleiders als Bush, Blair en Poetin hun jaarlijkse vergadering zullen houden. Onder het mom van 'het vormen van terroristische associaties' (paragraaf 129a van het Wetboek van Strafrecht) zijn onder anderen in Berlijn en Hamburg computers in beslag genomen en zijn personen meegenomen voor verhoor.

De Internationale Socialisten maken zich grote zorgen over deze grove inbreuk op democratische rechten en vrijheden onder het mom van het steeds ruimere begrip van 'anti-terreur-maatregelen'. Organisator Maina van der Zwan veroordeelt het politieoptreden: "Deze criminalisering van de protestbeweging tegen de G8 is een schande. Niet alleen wordt er begin juni in Rostock door acht zelfbenoemde wereldleiders zoals Bush achter gesloten deuren, zonder enige vorm van democratie, over onze levens vergaderd. Blijkbaar vinden de Duitse autoriteiten het ook nodig degenen die hiertegen hun brede verzet laten horen verdacht te maken, en met repressieve maatregelen uit de buurt van de G8-top te houden."

Op vrijdag 1 juni zullen de Internationale Socialisten (IS) per bus naar Duitsland vertrekken voor een week van protesten tegen de G8-top. Op zaterdag 2 juni demonstreren tienduizenden leden van vakbonden, milieu- en studentenorganisaties, anti-oorlogsgroepen en linkse partijen uit heel Europa in Rostock. In de volgende dagen zullen er in de hele stad blokkades georganiseerd worden en vindt er een alternatieve top plaats.

De protesten richten zich tegen de kapitalistische globalisering en oorlogen die de G8 aan de wereld opleggen. Volgens Van der Zwan kent deze politiek vooral verliezers: "Met slechts 13 procent van de wereldbevolking, zijn de G8 verantwoordelijk voor de helft van de uitstoot van broeikasgassen. Bush en Blair hebben met hun 'oorlog tegen terrorisme' Irak en Afghanistan in een humanitaire ramp veranderd. En onder de regie van de G8 is de kloof tussen rijk en arm in de wereld toegenomen. Het is hun beleid dat onze wereld terroriseert."

De Internationale Socialisten is een anti-kapitalistische organisatie die een prominente rol speelt in de andersglobaliseringsbeweging. De IS organiseerde eerder mee aan de protesten tegen de G8, onder anderen in Genua (Italië, 2001) en Gleneagles (Schotland, 2005). Dankzij deze massale protesten werd de G8 gedwongen om de problemen armoede en klimaatverandering hoog op de agenda te plaatsen. Maar op geen van deze terreinen hebben ze hun beloftes waargemaakt. Van der Zwan: "We willen de druk op de wereldleiders verder opvoeren om effectieve maatregelen tegen klimaatverandering en armoede af te dwingen en een einde te maken aan hun imperialistische oorlogen. Met de protesten willen we ook laten zien dat een andere wereld mogelijk is - een wereld waarin onze levens meer waard zijn dan de winsten van multinationals en hedgefondsen."

In de komende weken zullen de IS in meerdere steden in Nederland ook bijeenkomsten organiseren over 'de macht van de G8' en de aanstaande protesten in Duitsland. Bovendien vindt op de Top van Onderop op 20 mei in Amsterdam in het Barlaeus Gymnasium een speciale workshop plaats ter voorbereiding van de demonstraties tegen de G8-top.

Contactpersoon voor de pers:
Maina van der Zwan 06-28623741

Zie voor meer informatie ook:
www.internationalesocialisten.org/agenda/index.html www.sociaalforum.nl