Gemeente Hengelo

Lord Sebastian Coe onthult beeld Fanny Blankers-Koen

Niemand minder dan Lord Sebastian Coe, tweevoudig winnaar van Olympisch goud, onthulde op woensdag 9 mei 2007 het bronzen beeld van Fanny Blankers-Koen. Op het plein voor het naar haar vernoemde FBK-Stadion werd het beeld in bijzijn van haar familie onthuld.

Voormalig wereldtopper Sebastian Coe ontmoette Fanny Blankers-Koen voor het eerst toen hij in 1986 deelnam aan de FBK-Games. Hij won de wedstrijd met een tijd die als beste jaarprestatie gold en mocht haar na afloop ontmoetten. Bij deze ontmoeting bleef het niet, bij diverse organisaties die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de atletieksport heeft hij haar weer ontmoet.

Beeld Fanny Blankers-Koen

Het beeld van Fanny Blankers-Koen, op ware grootte in brons gegoten, is ontworpen door de Oldenzaalse kunstenares Antoinette Ruiter. Het beeld toont Fanny springend over een horde, een van de vier nummers waarmee ze in Londen in 1948 legendarisch werd. Er is nooit meer een atleet geweest die zo veelzijdig was als Fanny. Ze won goud op sprintnummers, maar ook op horden en hoogspringen. Ze is dan ook in één toernooi uitgeroepen tot atlete van de eeuw.

Lord Sebastian Coe onthulde het beeld van Fanny Blankers-Koen in het bijzijn van haar familie.