Nederlandse Vereniging van Journalisten

Aan de NVJ leden werkzaam bij Wegener

Amsterdam, 9 mei 2007

Geachte collegae,

Gisteren bereikte ook ons het bericht dat de gesprekken tussen Mecom en Wegener hadden geleid tot concrete stappen. Het was geen verrassing. Op 19 april zonden wij u al een analyse voor de - toen nog mogelijke- overnamepartner Mecom. (zie www.villamedia.nl/dagblad). In een eerste reactie op het nieuws hebben wij aangegeven dat we bezorgd zijn en dat alleen goede afspraken onze zorg (deels) kan wegnemen. Daarbij moeten we ons richten op het gegeven dat Mecom in eerste instantie een investeringsbedrijf is, dat zich gedraagt als een mediabedrijf. Daar heb je goede (HAL die participeert in FD) en slechte (APAX in PCM) voorbeelden van. Dat Mecom een bedrijf is met 'hart voor kranten' zoals blijkt uit een aantal reacties, zal moeten blijken uit de afspraken die gemaakt kunnen worden. Aan vage beloften en goede hoop heb je niet zoveel in processen als deze.

Vorige week heeft de NVJ de waakhonden Wegener; redactieraden en redactiecommissies bij elkaar geroepen anticiperend op een mogelijke overname. (Van deze bijeenkomst is een verslag, zie Villamedia) Vervolgens heeft de NVJ op verzoek van de COR Wegener randvoorwaarden aangegeven die van toepassing zouden moeten zijn bij een eventuele overname (ook deze brief is ter inzage op Villamedia). Een aantal van die randvoorwaarden zijn meegenomen in de brief die de COR Wegener gisteren aan de Raad van Bestuur heeft gestuurd.

De redacties hebben een eigen rol, zoals verwoord in de CAO en de redactiestatuten, evenals de redactiecommissies. Redactieraden en redactiecommissies moeten zich uitspreken over de mogelijke gevolgen van een overname en of zij garanties wenselijk achten. Het lijkt ons goed om - met behoud van onze eigen verantwoordelijkheid - samen met de COR op te trekken in dit proces.

De NVJ zal de redactieraden vragen om hun standpunt en er voor zorgen dat er overleg plaatsvindt met de ondernemingsraden en de COR.

We wachten nu even op een voorstel van de COR voor zo'n bijeenkomst. We hopen dat we uiterlijk eind mei bij elkaar kunnen komen.

We hopen dat we u hiermee voorlopig op de hoogte hebben gebracht van onze werkzaamheden tot dusver.

Met vriendelijke groet,

Bianca Rootsaert
secretaris NVJ

cc. NVJ leden werkzaam bij AD Nieuwsmedia