Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Mensen Maken de Stad: meer afspraken op straatniveau

Dagelijks bestuurder Robbert Baruch ging woensdag 9 mei akkoord met de werkafspraken in verband met uitbreiding van het programma Mensen Maken de Stad (MMS). Feijenoord is de eerste van vijf deelgemeenten die hiervoor tekent.

Contactladder
In veel straten leeft ieder voor zich. Dat leidt in sommige buurten tot situaties waar bewoners last van hebben. Daarom ontwikkelde de gemeente Rotterdam in 2002 Mensen Maken de Stad (MMS), als onderdeel van het programma Sociale Integratie. Het doel is straten een stapje hoger op de contactladder te brengen.

Straatnetwerken
Na een weloverwogen keuze voor een straat wordt mede op basis van bewonersinterviews en het in kaart brengen van straatnetwerken, een straatportret opgesteld. Zorgvuldig wordt informatie teruggebracht naar de bewoners, worden met hen activiteiten georganiseerd en wordt gewerkt aan het opstellen van een straatagenda.

Afspraken
De straatagenda bevat afspraken over activiteiten in de straat, over omgangsvormen en aanspreekregels, over verantwoordelijkheden en over ondersteunende voorzieningen. Bij de straatagenda kunnen ook diensten en instellingen, zoals woningcorporaties worden betrokken.

Succes
De straatafspraken van MMS zijn in de deelgemeente Feijenoord een succes. Veel bewoners krijgen meer vertrouwen in hun buren dankzij het maken van dergelijke afspraken. Belangrijk is dat bewoners samen gaan werken om tot die afspraken te komen. Een groter vertrouwen in elkaar maakt het ook mogelijk om elkaar erop aan te spreken. Mensen Maken de Stad wordt uitgevoerd door opbouwwerk in samenwerking met jongerenwerk.

(foto: Door Mensen maken de Stad krijgen bewoners meer vertrouwen in hun buren.)