Actie Halabja comité bij het vonnis van Nederlandse chemicaliënhandela


DEN HAAG, 20070508 -- Het Halabja Comité in Nederland voert op 9 mei 2007 actie voor het gerechtsgebouw in Den Haag. Het comité vraagt hiermee aandacht voor de proces tegen de Nederlandse handelaar in chemische wapens Frans van Anraat.

Deze wordt ervan verdacht in de jaren '80 honderden tonnen grondstof voor mosterdgas en zenuwgas te hebben geleverd aan het regime van Saddam Hussein. Tevens zou de zakenman complete inrichtingen voor gifgasfabrieken hebben geleverd.
Het Halabja Comité is van mening dat dhr. Van Anraat door zijn leveranties, (die hij eerder in een interview zelf bevestigde) mede schuldig is aan de genocide in Iraaks Koerdistan waarbij tienduizenden Koerden omkwamen. Een van de gruwelijkste gebeurtenissen tijdens de genocide was de aanval met chemische wapens op de Koerdische stad Halabja op 16 en 17 maart 1988 waarbij naar schatting 5.000 Koerden direct de dood vonden. Duizenden andere Koerden raakten bij die aanval gewond en lijden tot op de dag van vandaag aan de gevolgen van gifgas.
.
Het Halabja Comité hoopt bij het vonnis Frans van Anraat wordt veroordeeld wegens medeplichtigheid aan genocide, oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid.
Plaats en tijd: 12:45 uur
Prins Clauslaan 60
2595 ý AJ ýDen Haag
www.rechtspraak.nl/Gerechten/CBB/Routebeschrijving.htm


amir khadir