Ingezonden persbericht



Noordwijkerhout, 6 mei 2007

Dr. Karel Bakker: "Voetzorg bij diabetes in gevaar door gebrekkige financiering"

"De voetzorg in Nederland voor mensen met diabetes dreigt in gevaar te komen als gevolg van de huidige vergoedingenstructuur in de gezondheidszorg. De noodzakelijke multidisciplinaire aanpak is financieel niet aantrekkelijk voor een ziekenhuis." Dat zegt dr. Karel Bakker, internist en voorzitter van het vijfde grote 'International Symposium on the Diabetic Foot', dat van 9 tot 12 mei in Noordwijkerhout wordt gehouden. Dit evenement vindt iedere vier jaar plaats en is 's werelds grootste congres over de diabetische voet.

"Er is geen adequate DBC (diagnose-behandelcombinatie) voor de diabetische-voetzorg. De verschillende specialismen die zich normaliter om de diabetische voet bekommeren, worden zodoende niet voldoende gehonoreerd", aldus Karel Bakker. "Ook wordt podotherapeutische zorg door de Nederlandse zorgverzekeraars niet volledig vergoed. Dat is wrang, omdat de podotherapeut bij uitstek de hoeksteen is van het diabetische-voetteam. Hierdoor dreigt Nederland de leidinggevende positie in de wereld te verliezen."

In Nederland zijn nog altijd 2.500 amputaties per jaar nodig bij mensen met diabetes: er wordt dan een teen of groter deel van voet/onderbeen verwijderd. In de hele wereld krijgen jaarlijks meer dan een miljoen mensen met diabetes te maken met een amputatie, dat wil zeggen iedere dertig seconde een amputatie! Preventie is zeer wel mogelijk door middel van een multidisciplinair behandelteam en een geprotocolleerde aanpak, zegt Karel Bakker al vele jaren.

Al in 1991 adviseerde het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg (CBO) dat in elk ziekenhuis een multidisciplinair team zou moeten komen voor preventie en adequate behandeling van voetproblemen bij diabetespatiënten. Zo'n team bestaat idealiter uit een podotherapeut, een internist, een (vaat)chirurg en/of orthopedisch chirurg, een verpleegkundige, een revalidatie-arts en een gespecialiseerde schoenmaker. Nog afgezien van het menselijk leed, betekenen voetcomplicaties ook een grote kostenpost.

Veertig procent van de kosten

Voor de behandeling van voetproblemen bij mensen met diabetes is veertig procent nodig van het totale budget voor diabeteszorg. Deze cijfers worden gepresenteerd door prof.dr. Nicolaas Schaper, onlangs in Maastricht benoemd tot bijzonder hoogleraar Diabetes mellitus, meer in het bijzonder de Neurovasculaire geneeskunde. Hiermee heeft Nederland feitelijk ook de eerste hoogleraar voor de diabetische-voetzorg.

Schaper maakt de rekensom dat een voetulcus bij een diabetespatiënt in Nederland gemiddeld zestien duizend euro kost. Hierbij zijn de kosten van revalidatie na een amputatie - die zeer hoog zijn - nog niet eens niet meegenomen. Minimaal twee tot drie procent van alle mensen met diabetes heeft een voetulcus. In 2003 hadden ongeveer 600.000 mensen diabetes en de totale kostenpost voor diabeteszorg, inclusief complicaties, was in dat jaar 633 miljoen euro. Dit betekent dat de kosten voor de relatief kleine groep mensen met een voetulcus ongeveer veertig procent bedragen van de totale diabeteszorgkosten in Nederland. Ook dat zou voldoende reden moeten zijn te streven naar preventie!

International Symposium on the Diabetic Foot

Voor het vijfde 'International Symposium on the Diabetic Foot' worden bijna duizend deelnemers verwacht uit 75 landen. Tijdens het congres worden 32 grote lezingen gehouden, daarnaast zijn er voordrachten van ingezonden abstracts en zijn er veel posters met wetenschappelijke resultaten van internationaal onderzoek. Ook worden er 21 workshops gehouden, waarbij de deelnemers actief worden betrokken.

In aansluiting op de congressen van 1999 en 2003 wordt ook nu weer een drietal nieuwe consensusonderwerpen gepresenteerd. De International Working Group on the Diabetic Foot heeft de volgende consensusverklaringen geschreven: Wound healing, Osteomyelitis, Footwear and Offloading. Dit betekent opnieuw een uitbreiding van de huidige, sterk groeiende, internationale belangstelling voor de diabetische-voetzorg. In Nederland is vorig jaar een nieuwe consensus over de diabetische voet verschenen, opgesteld door de Nederlandsche Internisten Vereeniging (NIV).

Achtergrond

Karel Bakker begon in Heemstede in 1987 met een speciale voetenpolikliniek om beginnende voetafwijkingen bij diabetespatiënten tijdig te kunnen ontdekken en te behandelen. De resultaten van deze voetenpolikliniek waren opzienbarend. De gemiddelde opnameduur in het ziekenhuis van diabetespatiënten met voetcomplicaties daalde van 48 dagen tot 29 dagen per opname. Het aantal amputaties ging met maar liefst 43 procent omlaag.

De voetproblemen bij diabetespatiënten ontstaan door bloedvatafwijkingen (angiopathie), zenuwafwijkingen (neuropathie) of door een combinatie van beide. Wegens gevoelloosheid in de voeten worden beginnende wondjes niet opgemerkt, zodat er gemakkelijk ontstekingen kunnen ontstaan. Deze ontstekingen genezen moeilijk, doordat ook de doorbloeding in de capillaire vaten van de voet te wensen overlaat. Het meest ingrijpende gevolg is gangreen (afsterven), waardoor tenen of zelfs hele voeten moeten worden geamputeerd. Het is dus voor diabetespatiënten uiterst belangrijk dat zij goede aandacht aan hun voeten schenken.

Podotherapeut

De podotherapeut is volgens Karel Bakker bij uitstek de hoeksteen van het diabetische-voetteam. Verzekeraars schromen nog om tot volledige vergoeding over te gaan, hoewel het paramedisch beroep in 1982 wettelijk werd erkend. De podotherapeut behandelt wondjes aan de voeten, ingegroeide nagels, standafwijkingen van tenen, klachten als gevolg van overbelasting e.d. Uiteraard is het van belang dat de podotherapeut bij dit alles contact onderhoudt met andere disciplines binnen het voetteam.

De podotherapeut besteedt ook veel aandacht aan voorlichting en preventie, geeft schoenadviezen en wijst op het grote belang van goede voetverzorging en hygiëne. De podotherapeut maakt ook veel hulpmiddelen die individueel worden aangemeten om voetklachten te behandelen. Te denken valt aan podotherapeutische zolen, teenstukjes voor standcorrectie en nagelbeugels voor het corrigeren van de nagelgroei.

***************** einde ****************

Informatie

* Meer informatie op www.diabeticfoot.nl.

Foto's

* Er zijn foto's beschikbaar van de opleiding Podotherapie aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven.
De komende week zijn er foto's van het congres in Noordwijkerhout. De foto's (kosteloos) zijn geschikt voor drukwerk in groot formaat aan te vragen via gh@xs4all.nl.

Bericht ingezonden door

* Herbschleb & Slebos
postbus 28.011
3828 ZG Hoogland
telefoon (033) 480 57 09
fax (033) 480 91 45
e-mail gh@xs4all.nl