Voedsel en Waren Autoriteit

VWA verhoogt importcontroles op maïsproducten uit de VS

Een op 10 april in de haven van Rotterdam geloste partij maïsgluten bevatte een niet-toegelaten genetisch gemodificeerde maïsvariant. Dat blijkt uit de analyses die de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op meerdere monsters heeft uitgevoerd. De VWA laat de maïsgluten, die bestemd waren voor diervoeder, terughalen en verhoogt het aantal importcontroles op maïsproducten uit de Verenigde Staten.

Deze uit de Verenigde Staten afkomstige maïssoort Herculex RW is momenteel niet in de Europese Unie toegelaten. De Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA heeft de maïssoort inmiddels beoordeeld en heeft geconcludeerd dat deze geen risico vormt voor de volks- en diergezondheid. Toelating van deze maïsvariant in de Europese Unie is op termijn te verwachten.

De VWA laat de nog onverwerkte deelpartijen, die nog bij diverse Nederlandse bedrijven zijn opgeslagen, terughalen. De maïsgluten worden teruggestuurd naar de Verenigde Staten of in Nederland verbrand. Een deel van de partij maïsgluten is al verwerkt in mengvoeders en in enkele gevallen al door dieren opgegeten. De verwerkte producten worden niet teruggehaald, omdat er geen risico voor dier- en volksgezondheid is. Dezelfde aanpak is vorig jaar gevolgd bij een partij genetisch gemodificeerde rijst.

In afwachting van nadere maatregelen op Europees niveau verhoogt de VWA de controlefrequentie bij import. De maïs wordt in de VS via een inspectiesysteem van het bedrijfsleven gecontroleerd. De VWA inspecteerde tot nu toe tien procent van de schepen met maïsproducten uit de Verenigde Staten. Dit percentage wordt verhoogd tot vijfentwintig.

Meer informatie: dossier genetische modificatie