Partij van de Arbeid

Max van den Berg presenteert Werkplaats Europa

Kennis over de EU ontbreekt bij veel jongeren en leerboeken over dit onderwerp zijn vaak saai en erg theoretisch. Daarom presenteerde PvdA-eurodelegatieleider Max van den Berg vandaag, op de dag van Europa, het leerboek 'Werkplaats Europa, uit de praktijk van een europarlementariër'.

Een gebrek aan aansprekende educatie staat meningsvorming en daarmee een levendig publiek debat bij jongeren in de weg, meent van den Berg. De boeken die er zijn, zijn volgens de Europarlementariër saai en erg theoretisch. Daarom schreef hij zelf een boek, dat hij vanochtend op het City + College in Den Haag presenteerde aan onderwijsminister Ronald Plasterk .

Volgens van den Berg is er werk aan de winkel in het onderwijs over de Europese Unie en met zijn boek wil hij daaraan bijdragen. Het gratis boek, bedoeld voor scholieren van de laatste klassen VWO en het eerste jaar HBO, is geschreven op basis van gesprekken met scholieren. Tijdens die gesprekken bleek dat er bij de jeugd wel degelijk interesse is in Europa. Zij zijn de volgende generatie en begrijpen heel goed dat je in een globaliserende wereld samen sterker staat, aldus Van den Berg.

Om de stof aansprekend te maken, wisselt Van den Berg een overzicht van de werking van de EU af met verhalen over de dagelijkse praktijk van zijn werk, bijvoorbeeld met citaten uit zijn weblog, actuele voorbeelden en verwijzingen naar relevante websites. Ook wordt elk hoofdstuk afgesloten met vragen en opdrachten.

De scholen die hebben meegewerkt aan het boek zijn het City+ College in Den Haag en het Accent College Groen van Prinsterer in Vlaardingen.

U kunt het boek van Max van den Berg gratis bestellen.