Gemeente Breda

Breda gaat verder met ontwikkeling Lijndonk/Tervoort

Het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft van twee organisaties een reactie ontvangen op het ontwerpstructuurplan Lijndonk/Tervoort.

Het gaat om de Brabantse Milieufederatie (BMF)en Post Vinex Development. De gemeente verklaart de zienswijzen ongegrond. Het college stelt de gemeenteraad voor om het structuurplan vast te stellen.

De BMF vindt het belangrijk dat de woningbouw aansluit op de bestaande stad. Ook wil de federatie dat de gemeente metingen en berekeningen van luchtkwaliteit, geluid en verkeer opnieuw doet. Op deze onderdelen wordt het plan niet aangepast. De gemeente wil het nieuwe dorp ontwikkelen, omdat blijkt dat er behoefte is aan groenstedelijke- en dorpse woonmilieus. De metingen en berekeningen zijn uitgevoerd door een extern bureau dat aan de wettelijke eisen voldoet.

Post Vinex Development vindt het ontwerp plan te detaillistisch en vraagt om een meer open opzet. Daarnaast wordt de gemeente gevraagd het structuurplan uit te schrijven als internationale prijsvraag. Ook op deze onderdelen past Breda het plan niet aan, omdat zij het belangrijk vindt dat het structuurplan aansluit op de Milieueffectrapportage Breda-Oost en het structuurplan Breda-Oost. Een structuurplan in de vorm van een prijsvraag sluit niet aan op de visie van de gemeente.

Met het structuurplan Lijndonk/Tervoort formuleert de gemeente de ontwikkelingsrichting van het nieuwe dorp tot 2020. Het plan is de basis van het bestemmingsplan voor dit gebied, dat in 2009 gemaakt wordt. Het college vraagt de commissie Bouwen en wonen advies op 22 mei en het plan wordt op 21 juni in de gemeenteraad besproken.