Senternovem


30-03-2007 | Live resultaat bijzonder LIFE project

De opening van het eerste innovatieve ammoniak-CO2 koelhuis voor fruit

Op 10 mei aanstaande zal in Ridderkerk de opening plaatsvinden van een bijzonder Life project. Dan stelt het nieuwe fruitopslagbedrijf H.M. de Jong in Barendrecht zijn nieuwe innovatieve koelhuis met ammoniak-CO2 koelinstallatie in bedrijf.

Deze manier van koelen is in opkomst, als vervanging voor de synthetische koudemiddelen. Het is een succesvol LIFE - Milieu project, dat tot stand is gekomen met een intensieve begeleiding vanuit EG-Liaison. Deze koelinstallatie is een mijlpaal in de koelingtechnologie, het is gebaseerd op de nieuwe NH3/CO2 technologie, de eerste die ammoniak in combinatie met C02 realiseert. Het grote voordeel hiervan is dat het veilig is in gebruik. Maar het is vooral een milieuvriendelijk koelhuis; door het design is het zeer energie-efficiënt en verder is er geen uitstoot van het CFK broeikasgas. Bovendien kan deze technologie een potentieel grote milieuwinst opleveren; alle fruit binnen in Europa wordt gekoeld.

Deze opening is onderdeel van de bijeenkomst over koelen met CO2 en ammoniak. Installateurs, ondernemers, adviseurs en gemeenten krijgen deze dag informatie over de mogelijkheden en kansen voor koelen met ammoniak. In een viertal lezingen van het Ministerie van VROM, EnergieConsult Holland, Ingenieursbureau Oranjewoud en de bedrijven H.M. de Jong en Olympic Fruit hoort u vanuit verschillende invalshoeken meer over de veilige toepassing van ammoniak en CO2 als natuurlijke koudemiddelen. Daarna is er de gelegenheid om de koelinstallatie van H.M. de Jong of Olympic Fruit te bezichtigen. U kunt zich nu hiervoor aanmelden via deze website.

Voor meer informatie over dit project, kunt u contact opnemen met Teun Vermetten.