Symposium Tijd en Ruimte, historische factor in ruimtelijke ordening

19.04.2007 / 12:52 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Monumentenzorg

Monumentenzorg

PERSBERICHT

Zeist, 19 april 2007

SYMPOSIUM: TIJD EN RUIMTE, DE HISTORISCHE FACTOR IN DE RUIMTELIJKE ORDENING

Welke kansen en bedreigingen biedt de huidige ruimtelijke dynamiek voor de cultuurhistorie? Moeten we ons naoorlogse verleden op dezelfde manier beschermen als het vooroorlogse? En hoe zit het met het cultuurlandschap? Welke aanpalende instrumenten kent de ruimtelijke ordening en wat betekent een terugtredende rijksoverheid voor dit beleidsterrein?
Dit zijn de vragen die tijdens het symposium Tijd en ruimte, de historische factor in de ruimtelijke ordening op 10 mei a.s. aan de Technische Universiteit Delft centraal staan. De directeur-generaal Cultuur en Media van het Ministerie van OCW, mevrouw Judith van Kranendonk, nodigt u uit om hierover te debatteren. Aanleiding voor dit symposium is de beëindiging van de Commissie Bescherming en Ontwikkeling. Het symposium wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) en het kenniscentrum (r)MIT van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Cultuurhistorie en ruimtelijke ordening hebben een gezamenlijk belang en wederzijdse afhankelijkheid. De cultuurhistorie dient als bron voor ruimtelijke kwaliteit, de ruimtelijke ordening biedt de voorwaarden voor behoud van historische identiteit. Een ijzersterke combinatie, die zijn waarde heeft bewezen in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, toen stadsvernieuwing en monumentenzorg de handen ineensloegen. Het resultaat is te zien in al onze binnensteden, die er beter bijstaan dan ooit.

Het instrument beschermd stads- of dorpsgezicht heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. Dit instrument biedt de bewindspersonen van de ministeries van OCW en VROM de mogelijkheid om gezamenlijk historisch waardevolle gebieden aan te wijzen. De gemeente in kwestie krijgt daarmee de opdracht om een ruimtelijk beleid te voeren dat een vitaal en kwalitatief hoogwaardig toekomstperspectief biedt aan de historisch gegroeide identiteit. Nederland telt momenteel zo n 350 gebieden van vóór 1850 die als beschermd stads- of dorpsgezicht zijn aangewezen. Daar komen binnenkort nog eens ruim 150 gebieden uit de periode 1850-1940 bij. Deze laatste gebieden zijn allemaal in de dertien jaar van haar bestaan door de Commissie Bescherming en Ontwikkeling bekeken en van een aanwijzingsadvies voorzien. Hiermee lijkt een niet onaanzienlijk deel van ons verleden nu in goede handen. Maar hoe moet het verder?

De Commissie Bescherming en Ontwikkeling is een onafhankelijk college dat de bewindspersonen van VROM en OCW adviseert over de historische factor bij ruimtelijke ontwikkelingen. Zij is in 1994 ingesteld als commissie van vooroverleg voor de bescherming van historisch waardevolle gebieden uit de periode 1850-1940. Sindsdien zijn ruim 150 gebieden de commissie gepasseerd. Nu zij haar laatste adviezen heeft afgegeven, nadert het einde van haar bestaan. De uitkomsten van dit symposium zullen worden benut in het eindadvies aan de bewindspersonen.

Tijd en ruimte wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Directie Cultureel Erfgoed van het Ministerie van OCW. Als opmaat voor het debat verschijnt een symposiummagazine, waarin een aantal sleutelpersonen uit het veld zijn visie op het onderwerp geeft. Als deelnemer krijgt u de krant tevoren toegezonden.

Programma

13.30 uur Welkom Wytze Patijn, decaan Faculteit Bouwkunde, TU Delft.

13.45 uur Introductie John Wevers, voorzitter Commissie Bescherming en Ontwikkeling.

14.00 uur De rol van de historie in de ruimtelijke ordening Paul Meurs, hoogleraar Restauratie, (r)MIT TU Delft, belicht deze rol vanuit de wetenschappelijke expertise. Wim Derksen, directeur Ruimtelijk Planbureau en hoogleraar Bestuurskunde EUR, doet dat vanuit het beleidsperspectief. De gemeentelijke praktijk wordt belicht door Marga Waanders, wethouder ruimtelijke ordening Leeuwarden.

15.00 uur Pauze

15.20 uur Opmaat voor de Forumdiscussie
Peter van Dun, Commissie Bescherming en Ontwikkeling.

15.30 uur Forumdiscussie onder leiding van Bert van Meggelen. Het forum bestaat uit:
Judith van Kranendonk, DG Cultuur en Media, OCW
Aat Bal, clustermanager Zuid, Oost en Noord Nederland, DG Ruimte, VROM John Wevers
Paul Meurs
Wim Derksen
Marga Waanders

17.00 uur Slotwoord
Judith van Kranendonk

17.15 uur Borrel

Aanmelding voor het symposium kan tot 27 april via de website van het kenniscentrum (r)MIT www.RMIT.nl. Vanaf 1 mei ontvangt u een bevestiging van deelname met nadere informatie en routebeschrijving. Deelname aan het symposium is kosteloos.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andrea Klerks, R.MIT/ faculteit Bouwkunde, TU Delft, A.H.G.Klerks@tudelft.nl, tel. 015-2783996. Of met Ben de Vries, woordvoerder RACM, tel. 030-6983475 of b.de.vries@racm.nl, www.racm.nl.