24.04.2007 / 11:14 / R ubriek: Binnenland / Organisatie: Isim

Isim

Persbericht
Leiden, 24 april 2007

Brit bhikhu parekh geeft isim-jaarlezing over de islamkwestie in europa

Op 10 mei as. geeft Bhikhu Parekh in Rotterdam de achtste ISIM-Jaarlezing. Professor Parekh zal spreken over Europe and the Muslim Question: Does Intercultural Dialogue Make Sense? Naast een meerderheid van politiek, economisch en cultureel geïntegreerde moslims in Europa, ziet Bhikhu Parekh een kleine groep van voornamelijk jonge moslims die wel in, maar niet van of voor Europa zijn. Ze zoeken hun heil volledig in het geloof. Hun loyaliteit ligt bij hun islam niet bij het land waarin ze leven, noch bij het land van hun ouders of grootouders. Interculturele dialoog heeft soms een beperkte opbrengst. Maar hoe moeten we anders omgaan met deze jongeren en met de vragen en angsten die zij oproepen?

Tegen de achtergrond van het 50-jarig jubileum van de Europese Unie kiest het ISIM dit jaar voor een Europees thema en een spreker uit Europa. Bhikhu Parekh (India, 1935) is hoogleraar politieke filosofie aan de universiteit van Westminster (Groot-Brittannië). Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het debat over culturele diversiteit en de multiculturele samenleving. Parekh schreef Rethinking Multiculturalism (2000). Hij was voorzitter van de Runnymede-commissie die in 1998-2000 onderzoek deed naar The Future of Multi-ethnic Britain. Dit zogenaamde Parekh-rapport maakte in Engeland een heftige discussie los.

Bhikhu Parekh is voor Labour lid van het Hogerhuis. Hij adviseerde onder meer UNESCO bij haar Universal Declaration on Cultural Diversity (2001). Hij ontving talrijke prijzen, waaronder de BBC Special Lifetime Achievement Award for Asians (1999) en de Sir Isaiah Berlin Prize for Lifetime Contribution to Political Philosophy (2003). Vorige maand ontving hij uit handen van de president van India een hoge Indiase onderscheiding, de Padma Bhushan.

Het ISIM (internationaal instituut voor de studie van islam in de moderne wereld) doet en bevordert vernieuwend onderzoek naar maatschappelijke, politieke, culturele en intellectuele trends en bewegingen in hedendaagse islamitische gemeenschappen. Onderzoek en een wereldwijd netwerk van denkers en doeners vormen het maatschappelijk kapitaal van het ISIM: het ISIM maakt inzichten uit onderzoek actief beschikbaar voor beleid en debat in Nederland. Het ISIM organiseert daartoe onder veel meer de ISIM-Jaarlezing, die sinds 1999 een podium biedt aan leidende denkers over hedendaagse islam.

Voor het programma van de Jaarlezing 2007 werkt ISIM samen met Kosmopolis Rotterdam, Huis van de Culturele Dialoog, en de Gemeente Rotterdam.

De ISIM-Jaarlezing 2007 vindt plaats op donderdag 10 mei om 16:00 uur, in de oude bioscoop Kriterion, op de 7e/8e verdieping van het Groothandelsgebouw, Stationsplein 45 (ingang A), Rotterdam.

Aanmelding wordt op prijs gesteld: voor 8 mei as. via tinew@xs4all.nl


Noot voor de redactie (