NEPROM-prijs 2007: welke stad wint?


01.05.2007 / 15:23 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Neprom

Neprom

http://www.neprom.nl/

Persbericht
Voorburg, 1 mei 2007

NEPROM-prijs 2007: welke stad wint?
Den Haag, Almere, Dordrecht en Breda maken op 10 mei 2007 kans

Uit bijna tachtig inzendingen heeft de jury vijf genomineerden benoemd voor de NEPROM-prijs voor Locatieontwikkeling 2007. Op 10 mei 2007 zullen de vertegenwoordigers van een van die vijf genomineerden uit handen van juryvoorzitter Felix Rottenberg de hoofdprijs ontvangen. Dit evenement vindt plaats in de Philharmonie in Haarlem.

Vier steden maken kans om de prijs voor het project dat het beste samenwerkingsresultaat tussen gemeenten en ontwikkelaar heeft opgeleverd in de wacht te slepen. De kwaliteit van de inzendingen is in het algemeen zeer hoog. Op basis van een shortlist met negen projecten, die door de jury allemaal zijn bezocht, zijn na intense discussies vijf projecten overgebleven die in aanmerking komen voor de NEPROM-prijs. In alfabetische volgorde zijn dat de volgende projecten:


16)- Beatrixkwartier, Den Haag (Gemeente Den Haag, Provast en BPF Bouwinvest)
17)- Chassé Park, Breda (Gemeente Breda, AM en Proper-Stok)
18)- Riedijkshaven, Dordrecht (Gemeente Dordrecht en ERA Bouw)
19)- Stadshart Almere (Gemeente Almere, Bouwfonds MAB Ontwikkeling en Blauwhoed Eurowoningen)

20)- Ypenburg, deelplan 10, Den Haag (Projectorganisatie Ypenburg en Amvest)

Elk project kenmerkt zich door een uitstekende samenwerking tussen overheid en ontwikkelaar(s). De projecten zijn ook alle een succes op de markt gebleken, bijvoorbeeld door goed verhuurde winkel- of kantoorruimten, een goede verkoop en/of verhuur van de woningen of gestegen waarde van het ontwikkelde vastgoed. Over de stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit van elk van de projecten twijfelt de jury evenmin.

Aanmoedigingsprijs
Naast de winnaar van de NEPROM-prijs wordt ook een aanmoedigingsprijs uitgereikt. Een project dat nog niet in de realisatiefase zit, maar al wel een punt heeft bereikt waarop terugkeer niet mogelijk is en dat in de ogen van de jury veelbelovend is, zal deze prijs ontvangen.

Jury en uitreiking
De jury voor de NEPROM-prijs bestaat uit Marja van der Tas (lid VROM-raad, voormalig wethouder Apeldoorn), Patrick van Mil (adjunct-directeur NAi), Jaap Huisman (architectuurcriticus en journalist) en voorzitter Felix Rottenberg (voorzitter Architectuur Lokaal, bestuurslid Gerrit Rietveld Academie, televisiemaker).

De uitreiking van de NEPROM-prijs voor Locatieontwikkeling vindt plaats op 10 mei 's middags in de Philharmonie in Haarlem. Sprekers op deze feestelijke bijeenkomst zijn minister van Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar en de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens.