Gemeente Spijkenisse


Nieuw welkomstbord Spijkenisse onthuld

03 mei 2007

Welkom in Spijkenisse (oud)
Burgemeester Salet onthult donderdag 10 mei om 11.00 uur een nieuw welkomstbord langs de Groene Kruisweg (hoek Plaatweg). Het gaat om het reguliere bord "Welkom in Spijkenisse" waaronder nu ook vermeld is dat Spijkenisse partnerstad is van Hürth in Duitsland en Thetford in Engeland.

Vanaf 8 mei staan op vijf plaatsen in de stad borden met de tekst: "Welkom in de gemeente Spijkenisse" met daaronder: "Partnerstad van Thetford en Hürth". Het verzoek aan de gemeente om de borden te plaatsen komt van de Vereniging Internationale Contacten Spijkenisse. Hiermee verwachten zij meer naamsbekendheid en aandacht van de bevolking te krijgen voor het feit dat Spijkenisse verbonden is met de twee partnergemeentes.

Spijkenisse onderhoudt sinds 1962 vriendschappelijke contacten met de Engelse stad Thetford en sinds 1966 met de Duitse stad Hürth. De overeenkomst tussen de drie steden is dat ze als voorsteden van een grote stad een enorme groei hebben gekend.

Spijkenisse groeide door de trek uit Rotterdam. Hürth groeide als gevolg van de overloop uit Keulen en Thetford ontwikkelde zich door de migratie vanuit het nabije Londen.
Inmiddels telt Thetford, een middeleeuws stadje, circa 20.000 inwoners en Hürth 53.000. De teller in Spijkenisse staat op bijna 75.000. De drie steden hebben een rijk verenigingsleven.

In navolging van initiatieven in Thetford en Hürth is in april 1998 de Vereniging Internationale Contacten Spijkenisse (VICS) opgericht. Doel van deze vereniging is het stimuleren van de contacten tussen de inwoners van de partnergemeenten op het gebied van sport, ontspanning, cultuur, maatschappelijke zorg en onderwijs. De vereniging wil vooral ook contacten tussen jongeren bevorderen. Naast de officiële contacten zijn er ook informele contacten.

De gemeente heeft hierbij een ondersteunende rol, waarbij te denken valt aan het beschikbaar stellen van financiële middelen, het activeren van initiatieven van de plaatselijke verenigingen en het stimuleren van betrokkenheid van de bevolking.

Het ringpartnerstadverband tussen het Duitse Hürth, het Engelse Thetford en Spijkenisse bestond vorig jaar 40 jaar. Dit is in juni 2006 groots gevierd in Hürth.