PvdA Europees parlement


'Verhoog verplichte bijmenging biodiesel'

10 mei 2007

Dorette Corbey

De Europese Commissie moet lidstaten oproepen om een hoger percentage verplichte bijmenging met biodiesel vast te stellen. Op die manier wordt de markt voor biodiesel verruimd. PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey heeft dit vandaag schriftelijk voorgesteld aan eurocommissaris Dimas.

De EU wil het gebruik van biobrandstoffen voor transport stimuleren. In 2010 moet de totale hoeveelheid transportbrandstof voor 5,75 procent uit biobrandstoffen bestaan. Achterliggend idee is het milieu te sparen door minder CO2-uitstoot en tegelijk het vergroten van de energiezekerheid van de EU.

Biodiesel speelt de belangrijkste rol in het biobrandstoffenverhaal: 80 procent van alle biobrandstoffen in de EU is biodiesel. Toch werd in 2005 slechts 2 procent biodiesel bijgemengd. "Dat percentage moet omhoog. Nederland kent bijvoorbeeld een verplichte bijmenging van 2 procent. Terwijl het bijmengen van goede biodiesel ontegenzeggelijke voordelen kent," aldus Corbey.

Ondanks de vraag naar biodiesel kent de EU moeilijk verkoopbare voorraden, vooral vanwege prijsconcurrentie met gesubsidieerde Amerikaanse biodiesel. Amerikaanse biodieselproducenten ontvangen subsidie in de VS en strijken daarnaast ook in een aantal EU-lidstaten nog steun op. Daarom heeft Corbey tevens gevraagd om de lidstaten op te roepen hun subsidiebeleid zo te wijzigen dat dubbele steun niet mag voorkomen.

Corbey: "Ik ben me ervan bewust dat er ook slechte soorten biodiesel zijn, bijvoorbeeld die zijn gemaakt van palmolie. Ontbossing en stijging van voedselprijzen willen we natuurlijk niet. Daarom moet we zeker kijken naar de omstandigheden waaronder biodiesel wordt gemaakt. Er is volop goede biodiesel, daar moeten we ons op richten."