PvdA Europees parlement


Amerikaans raketschild wel degelijk EU-zaak

10 mei 2007

Jan Marinus Wiersma De plannen voor een Amerikaans raketschild in Europa zijn wel degelijk een zaak van de EU, niet alleen van de NAVO. Dat stelt het Europees Parlement in een resolutie die vandaag werd aangenomen. Volgens Pvda-europarlementariƫr Jan Marinus Wiersma moeten de Amerikaanse plannen dan ook besproken worden in de Raad van Defensieministers op maandag 14 mei.

Het omstreden raketschild is tot nu toe alleen binnen de NAVO aan bod gekomen. Maar de Amerikaanse plannen zouden grote consequenties hebben voor de gezamenlijke Europese veiligheidsstrategie. "Wij willen bedreigingen het hoofd bieden door overleg en multilaterale afspraken," aldus Wiersma. "En niet door een wapensysteem dat alleen maar olie op 't vuur gooit."

In de VS hebben de Democraten zich ook kritisch uitgelaten over de 'Star Wars'-plannen van de regering Bush. Zij zetten vraagtekens bij de noodzaak van een dergelijk systeem en benadrukken dat alle proeven met het systeem tot nu toe mislukt zijn. Dezelfde twijfels bestaan in het EP dat vandaag de Amerikanen vroeg om een adequate dreigingsanalyse.