Ministerie van Buitenlandse Zaken

solidariteit tussen de generaties

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's - Meer solidariteit tussen de generatiesDatum Raadsdocument: 10 mei 2007

Nr. Raadsdocument: 9717/07
Nr. Commissiedocument: COM (2007) 244
Eerstverantwoordelijk ministerie: VWS i.o.m. SZW, FIN, EZ, OCW, VNG, BZK en VROM Behandelingstraject in Brussel: Raadswerkgroep Sociale Vraagstukken, Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken (tijdpad onbekend)

* Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel
* Subsidiariteit en proportionaliteit

* Consequenties

* Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling

Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel

In 2005 is de Commissie met het Groenboek Confronting demographic change een debat begonnen over de noodzaak om de solidariteit tussen generaties te versterken. In vervolg hierop komt de Commissie nu met een mededeling waarin aangesloten wordt op de European Alliance for Families (Europese Alliantie voor het Gezin) van de Duitse gezinsminister Von der Leyen.

De mededeling heeft tot doel lidstaten te helpen om de gevolgen van de demografische veranderingen die op hen afkomen aan te pakken. Centraal staat de vraag hoe de lage geboortecijfers kunnen worden omgebogen teneinde de vergrijzing te beperken. Hiertoe dient er in Europa een goede balans te komen in de combinatie van werk, gezin en privéleven. Ouders in spé zouden zo min mogelijk maatschappelijke belemmeringen moeten ondervinden bij het vervullen van hun kinderwens. De mededeling beziet deze problematiek vooral vanuit sociaal-economisch perspectief.

De mededeling ziet de Europese Alliantie voor het Gezin als mogelijk platform voor kennisuitwisseling en ervaring. In juni wordt hiervoor een High Level Groep van experts op het gebied van demografie opgericht. Tijdens de Europese Raad van 8 en 9 maart j.l. is de Alliantie voor het Gezin opgericht. De Alliantie zal vooral functioneren als een platform voor uitwisseling van standpunten en kennis. De High Level Group van deskundigen zal complementair functioneren aan het Werkgelegenheidscomité (EMCO) en het Sociale Beschermingscomité (SPC) en de High Level Group gender mainstreaming. De lidstaten zullen in hun jaarlijkse voortgangsrapport rapporteren over hun staat van voorbereiding op de demografische veranderingen. Elke twee jaar wordt een Europees Demografie Forum gehouden.

Rechtsbasis van het voorstel: niet van toepassing

Besluitvormingsprocedure en rol Europees Parlement: niet van toepassing

Instelling nieuw Comitologie-comité: niet van toepassing

Subsidiariteit en proportionaliteit

Subsidiariteit: Strikt genomen niet van toepassing want het betreft een mededeling.
De Commissie heeft geen bevoegdheid op dit beleidsterrein en benadrukt terecht dat gezinsbeleid het exclusieve domein is van de lidstaten. Nederland is zich wel bewust van het belang van demografie als onderdeel van familiebeleid in verschillende Europese lidstaten en steunt de aandacht van de Commissie voor dit thema.

Proportionaliteit: Strikt genomen niet van toepassing want het betreft een mededeling. Er wordt geen concrete wet- en regelgeving voor de toekomst aangekondigd, wat gezien de bevoegdheid van de Commissie op dit terrein ook niet ter sprake kan zijn. Nederland is ook geen voorstander van nieuwe wet- en regelgeving. De Commissie wil de lidstaten ondersteunen door het uitwisselen van goede voorbeelden en het ontwikkelen van instrumenten waarmee de Europese Alliantie voor het Gezin kan functioneren als een platform voor onderzoek en uitwisseling van kennis. Nederland ondersteunt dit.

Consequenties

Consequenties voor de EU-begroting: Geen

Financiële, personele en administratieve consequenties voor de rijksoverheid, decentrale overheden en/of bedrijfsleven en burger: Geen

Vervolgtraject financiële afspraken: niet van toepassing

Consequenties voor nationale en decentrale regelgeving/beleid, (informatie over het inschakelen van nationale agentschappen / zelfstandige bestuursorganen e.d., implementatie en uitvoering, notificatie en handhaving en/of sanctionering): niet van toepassing

Voorgestelde implementatietermijn (bij richtlijnen) dan wel voorgestelde datum inwerking treding (bij verordeningen en beschikkingen) met commentaar t.a.v. haalbaarheid: niet van toepassing

Consequenties voor ontwikkelingslanden: Geen

Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling

Nederland ondersteunt de mededeling van de Commissie en de oprichting van de Europese Alliantie voor het Gezin, die bijdragen aan de Lissabonstrategie door het versterken van de arbeidsparticipatie van vrouwen, het ondersteunen van de mogelijkheden om werk, gezins- en privéleven te combineren en door het ondersteunen van jeugdwerkgelegenheid en het voorkomen van uitval van jongeren ("inclusion of young people"). Financiële ondersteuning bij het grootbrengen van kinderen zou primair gekoppeld moeten zijn aan bevordering van arbeidsparticipatie. Daarnaast ziet Nederland, naast de demografische aspecten van gezinsbeleid, ook graag aandacht voor het ondersteunen van ouders/opvoeders bij het opvoeden van hun kinderen, zodat ze veilig en gezond kunnen opgroeien.

Hoewel de Commissie geen bevoegdheid heeft op dit beleidsterrein, verwelkomt Nederland de toenemende aandacht in Europees verband voor jeugd- en gezinsbeleid. Nederland hecht grote waarde aan het gezin als sociale eenheid, vooral geredeneerd vanuit het belang van het kind. Nederland is zich bewust van het belang van demografie als onderdeel van familiebeleid in verschillende Europese lidstaten en steunt de aandacht voor dit thema. Nederland, evenals de Commissie, benadrukt dat jeugd- en gezinsbeleid een nationale aangelegenheid is.

Nederland is geen voorstander van nieuwe wet- en regelgeveving. Gezinsvriendelijke maatregelen kunnen de combinatie van arbeid en zorg echter vergemakkelijken en op deze wijze een bijdrage leveren aan de Lissabonstrategie (verhogen arbeidsparticipatie). Maatwerk is daarbij het uitgangspunt. Nederland is voorstander van een brede benadering van het gezinsbeleid, gezien de complexiteit en de noodzaak van goed jeugd-en familiebeleid. Hieronder vallen bijvoorbeeld de sociale invalshoeken van jeugd- en familiebeleid, zoals een gunstig opvoed- en opgroeiklimaat voor kinderen, maar ook bevordering van voor- en vroegschoolse educatie.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl