Nederlands Dans Theater


'Sooner or Later' Lightfoot León in de Westergasfabriek

10-05-2007

PERSBERICHT

Sooner or Later - Lightfoot León in de Westergasfabriek

Een inspirerende omgeving voor het Nederlands Dans Theater op locatie. Lightfoot León in het Holland Festival

"Wat Paul Lightfoot en Sol León , huischoreografen van het Nederlands Dans Theater samen maken, is niet minder dan een taal. Het is alsof ze met dans praten, schrijven, vertellen, in een gebarentaal waarbij ook voeten, benen, armen en torso worden ingezet. Ze bedenken bewegingen die zo gedetailleerd en ingewikkeld zijn en die zich zo snel naar elke ledemaat van elke danser vertakken, dat het maar goed is dat hun werken worden gedempt door sobere kostuums, strakke decors en stuwende, minimalistische muziek. Zonder streng tegenwicht zou het je duizelen van de weelde" aldus NRC Handelsblad in een artikel uit 2005.

Het Holland Festival heeft Lightfoot León uitgenodigd om voor editie 2007 een productie te maken in de Zuiveringshal van de Westergasfabriek in Amsterdam. Een bijzondere locatie in een bijzondere omgeving. De Westergasfabriek bestaat uit industriële rijksmonumenten uit de 19e eeuw, gelegen in een modern stadspark. Een optimale culturele omgeving waar veel kunstvormen samenkomen. De gebouwen van de Westergasfabriek zijn verweerd, de sporen van lang en intensief gebruik zijn overal aanwezig. De Zuiveringshal heeft nog authentieke details, zoals de dakornamenten, die extra sfeer geven aan het gebouw en wat zich daarbinnen afspeelt. Lightfoot en León hebben een reputatie als het gaat om intrigerende theatereffecten. De draaiende muur in Safe as Houses, de wapperende zijden doeken in Signing Off en het bloedrode tapijt in Subject to Change zijn daarvan sprekende voorbeelden. Nu laten zij zich inspireren door de Zuiveringshal in de creatieve omgeving van Cultuurpark Westergasfabriek.

Inspiratiebron voor deze nieuwe productie is het ballet Shoot the Moon, dat Lightfoot León in 2006 maakte en waarvoor de VSCD Dansjury hen de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie toekende. Shoot the Moon is een fijnzinnig dansverhaal op muziek van Philip Glass, waarin de complexiteit van de liefde wordt ontleed. Zoals altijd borduren de choreografen ook nu voort op thema's uit hun eerdere werken. Het concept van de veranderende omgeving, verschillende handelingen op hetzelfde moment, de kijk op situaties vanuit verschillende invalshoeken, en werelden binnen werelden binnen werelden...
De wens om die elementen verder te onderzoeken en ontwikkelen, samen met de mogelijkheden die de enorme en historische omgeving van de Zuiveringshal in de Westergasfabriek biedt, vormen voor Lightfoot León aanleiding om Shoot the Moon de basis te maken van deze avondvullende voorstelling.
Daar komt nog bij dat de muziek van Philip Glass een grote inspiratie is voor de creativiteit van Lightfoot León. Glass wordt dit jaar 70, een uitgelezen moment om een eerbetoon te brengen aan de bijzondere bijdrage die deze componist aan de kunsten geleverd heeft. De werken van Lightfoot León zijn een samensmelting van ideeën, een soort chemische reactie die pas tot stand komt als alle ingrediënten samen komen. Daarom kunnen ze nog steeds niet veel voorspellen over hun nieuwe productie. Wel belooft het een bijzondere avond te worden in een unieke omgeving met muziek van een van 's werelds meest befaamde hedendaagse componisten en uitgevoerd door de dansers van het Nederlands Dans Theater.

Voor voorstellingensdata `Sooner or Later' van Nederlands Dans Theater I zie onze agenda

[INS: Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Clifford Chance :INS]