Gemeente Rotterdam

Rotterdam halveert eigen CO2-uitstoot

De CO2-uitstoot in Rotterdam is in 2025 met 50 procent gedaald ten opzichte van de uitstoot van 1990. Dat belooft het Rotterdam Climate Initiative, dat vandaag van start ging.

Deze ambitie zal worden gehaald omdat Rotterdam en het bedrijfsleven er tevens geld mee gaan verdienen. Het Rotterdam Climate Initiative is een ambitieus klimaatprogramma waarin vier partijen, onder ambassadeurschap van Ruud Lubbers, een unieke samenwerking aangaan. De gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs willen van Rotterdam de World Capitol of CO2 free energy maken. De doelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative zijn de meest ambitieuze van Nederland.

Rotterdam en de Rotterdamse haven zorgen samen op dit moment met 33 Mton CO2 voor ongeveer 25 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Als er geen maatregelen worden genomen, zou de uitstoot in 2025 zijn opgelopen tot 50 Mton. Door het ingrijpen van het Rotterdam Climate Initiative is het mogelijk om de uitstoot op een rendabele manier te reduceren tot 14 Mton in 2025. Hiermee levert Rotterdam een belangrijke bijdrage aan de milieudoelstellingen van het kabinet (-30% CO2-uitstoot in 2020) en van Europa (-20% CO2-uitstoot in 2020).

Groei haven en stad voordelig voor CO2-reductie Rotterdam gaat de komende jaren flink uitbreiden, onder meer met de Tweede Maasvlakte. "Juist in deze groei liggen economische kansen", aldus ambassadeur Ruud Lubbers. "De nieuw te bouwen installaties op de Tweede Maasvlakte worden uitgerust met innovatieve technieken, die minder CO2 uitstoten en die door andere bedrijven kunnen worden overgenomen. Rotterdam is voor het bedrijfsleven dus een duurzame proeftuin."
Daarnaast moet de Rotterdamse haven hét CO2-centrum van Europa worden. Door de schaalgrootte kan Rotterdam op een rendabele manier CO2 verwerken en wordt de haven aantrekkelijk voor bedrijven vanuit de hele wereld. Daarmee wordt ook het kennisniveau hoger. In de Rotterdam energiehaven heerst dus het juiste klimaat om geld te verdienen aan energiebesparing en CO2-reductie.

Rotterdam als pilotstad
Rotterdam zet in op een energiebesparing van jaarlijks drie procent. "Door ideeën en initiatieven te bundelen en uit te voeren, wordt Rotterdam de pilotstad van de duurzaamheid. Wij laten zien dat het kan", zegt burgemeester Opstelten. "We maken daarbij gebruik van de kennis die in Rotterdam aanwezig is, maar ook van ideeën van bijvoorbeeld het Clinton Climate Initiative of het Platform Energietransitie. Een nieuwe energie voor een nieuwe tijd."

Het Rotterdam Climate Initiative maakt gebruik van de unieke verbinding tussen industrie en stad. Zo wordt bijvoorbeeld de restwarmte van bedrijven in de haven ingezet voor verwarming en koudelevering aan woningen, ziekenhuizen en bedrijvigheid in en rond de stad. In 2015 zullen 50.000 huishoudens op deze CO2-vrije wijze zijn aangesloten. Maar er zijn ook andere projecten, zoals het bouwen van een CO2-neutraal stadhuis, afspraken met energieleveranciers, duurzame nieuwe gebouwen, en inzet van biobrandstoffen in het gemeentelijk wagenpark.

Clinton Climate Initiative
Rotterdam is als enige Nederlandse stad lid van het Clinton Climate Initiative, van voormalige VS president Bill Clinton. In het Clinton Climate Initiative richten ruim 50 wereldsteden met ieder meer dan 3 miljoen inwoners zich op het vinden van praktische en meetbare oplossingen in de strijd tegen klimaatverandering. Rotterdam is voor het Clinton Climate Initiative gevraagd als voorbeeldstad, omdat in Rotterdam haven, industrie en stad elkaar versterken en als eenheid worden gezien. Dat is wereldwijd uniek.

Opstelten naar New York
Volgende week, van 14 tot en met 17 mei, wordt in New York het Clinton Climate Congres gehouden. Burgemeester Ivo Opstelten presenteert daar het Rotterdam Climate Initiative. Hij is ook panellid in de sessie over The Energy Revolution. Het Rotterdam Climate Initiative benut het congres bovendien om samenwerking te zoeken met andere grote wereldhavensteden zoals Shanghai. Door het intensiveren van de handelsbetrekkingen ontstaan zo nog meer commerciële kansen.

Bron: Bestuursdienst, 10-05-2007