Gemeente Wageningen

Afgifte bouwvergunning vereenvoudigd

Dinsdag 8 mei 2007 heeft het college van B&W van de gemeente Wageningen ingestemd met het pilot-project "Baliebouwvergunning". Doel van dit project is om de afgifte van lichte bouwvergunningen te vereenvoudigen. De gemeente kan straks een lichte bouwvergunning aan de balie afgeven, direct nadat de aanvraag is ingediend. De bouwvergunning moet dan wel zijn getoetst door een gecertificeerde architect. Het project gaat per 1 oktober 2007 van start. De gemeente zoekt nu architecten c.q. bouwkundig teken-adviesburo's die aan dit project willen meewerken. De aanvraag voor reguliere bouwvergunningen valt niet binnen het project. Die kunnen alleen op de gebruikelijke wijze worden aangevraagd.

Aanvraag eenvoudiger
Nu is het nog zo dat de gemeente een bouwvergunning toetst aan het bestemmingsplan, het Bouwbesluit, de Bouwverordening en Welstand. In de nieuwe situatie wordt de aanvraag niet meer door de gemeente getoetst.
De bouwaanvraag moet echter wel aan de genoemde eisen voldoen. De verantwoordelijkheid hiervoor wordt neergelegd bij de gecertificeerde architect van de aanvrager. Deze moet bij de aanvraag schriftelijk te verklaren, dat de toetsing van de bouwaanvraag aan de wettelijke eisen heeft plaatsgevonden en dat de aanvraag daarmee in overeenstemming is.

Het voordeel is dat zeer snel een bouwvergunning kan worden verkregen. De gemeente houdt wel in 't oog of de toetsing goed gebeurt.

Bij een lichte bouwvergunning gaat het om een vergunning voor bijv. een kleine uitbreiding van de woning, een dakkapel of een schuurtje. De aanvrager hoeft de bouwvergunning niet op de nieuwe manier aan te vragen. De mogelijkheid blijft bestaan om de vergunning op de gebruikelijke manier aan te vragen.
Voor degene, die mogelijk bezwaar zou kunnen hebben tegen de bouwvergunning, blijft de mogelijkheid bestaan om bezwaar te maken. Ook de baliebouwvergunning wordt immers op de gemeentelijke informatiepagina bekend gemaakt.

Meedoen als architect?
De gemeente heeft onlangs architecten en bouwkundig teken-adviesburo's een uitnodiging gestuurd voor een informatie-bijeenkomst over het project.
Bent u architect of een bouwkundig adviesburo en heeft u geen brief ontvangen maar bent u wel geïnteresseerd?
Neem dan contact op met Jolanda van Wijk, gemeente Wageningen, jolanda.van.wijk@wageningen.nl.

Ambitie
Het pilotproject past binnen de ambitie van de gemeente om regels te vereenvoudigen en de dienstverlening aan burgers te vergroten. De gemeente heeft de uitdaging opgepakt om zelf tot vermindering van regelgeving over te gaan, voor zover dat uiteraard mogelijk is zonder in strijd met de wet te handelen.
Het eerste project is de vereenvoudiging van het proces van de lichte bouwvergunning. Na een jaar wordt het project geëvalueerd.