Gemeente Wageningen

Openbare ruimte Irenebuurt aangepakt

De Woningstichting is dit jaar gestart met de bouw van nieuwe woningen in de Irenebuurt. De gemeente heeft besloten om samen met De Woningstichting de openbare ruimte opnieuw in te richten. Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 1 mei jl. het inrichtingsplan vastgesteld voor de openbare ruimte rondom de nieuwbouw.

Het betreft het gebied Essenlaan, Lindelaan, Harnjesweg en Postjesweg.

In oktober 2007 wordt een informatieavond voor bewoners georganiseerd, waarop het uitgewerkte plan wordt gepresenteerd. De inrichting van de openbare ruimte start na de oplevering van de eerste woningen, waarschijnlijk februari 2008.

Het groen en de bestrating in de Essenlaan is van slechte kwaliteit. Door de nieuwbouw zal de straat bovendien nog verder verslechteren. Daarom is gekozen voor een nieuwe inrichting. Samen met bewoners is nagedacht over welke inrichting het meest geschikt is. Tijdens inloopavonden en schetsavonden zijn 2 inrichtingsmodellen opgesteld: het straatmodel en het woonerf. Voor beide varianten waren voorstanders maar het college heeft het straatmodel als inrichtingsvariant gekozen. Door de parkeervakken in het straatmodel ontstaat een duidelijkere parkeersituatie waardoor de bereikbaarheid van woningen voor bewoners en hulpdiensten is gegarandeerd. In oktober 2007 wordt een informatieavond voor bewoners georganiseerd. Tijdens deze avond wordt het uitgewerkte plan gepresenteerd.

Straatmodel
In de straat zijn parkeervakken door trottoirbanden omrand, waardoor fout parkeren wordt voorkomen. De meeste bomen blijven behouden en alle woningen zijn altijd goed bereikbaar.
Door de versmalling van de straat worden auto's gedwongen langzamer te rijden. De hagen in de voortuinen worden niet beschadigd door openslaande deuren van auto's. Op de hoek Essenlaan-Eikendwarsstraat wordt het Eikenplein ingericht. Op dit plein staat een grote bank rond een boom en wordt met traptreden het hoogteverschil opgevangen.

Voor de inrichting van het gebied als woonerf waren ook voorstanders. De gemeente heeft hiervan afgezien om parkeerproblemen te voorkomen. Het huidige woonerf kan niet behouden worden, de groenvakken zijn moeilijk beheerbaar en kwetsbaar. Bovendien passen ze niet in het nieuwe stedenbouwkundige plan.