Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Strafrechtelijke procedure tegen De Goede Schilders BV inzake brand Catshuis beeindigd

10 mei 2007

Het Openbaar Ministerie maakte dinsdag 8 mei bekend dat zowel het OM als het betrokken schildersbedrijf De Goede Schilders BV afziet van een verdere juridische strijd over de betrokkenheid bij een arbeidsongeval met dodelijke afloop. Bij de brand in het Catshuis kwam op 15 mei 2004 een schilder om het leven. Beide partijen trekken hun hoger beroep in.

Het schildersbedrijf werd op 20 maart 2006 door de rechtbank veroordeeld voor overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet. De rechtbank legde het bedrijf een geldboete van 15.000 op (bij een eis van de officier van justitie van 25.000). Zowel de verdachte als het OM gingen tegen deze uitspraak in hoger beroep. De intrekking van het hoger beroep door beide partijen brengt met zich mee dat de strafrechtelijke uitspraak van de rechtbank van 20 maart 2006 definitief is geworden.
De aanleiding voor de brand was dat de thinner waarmee de schilder werkte ontbrandde. Thinner is een oplosmiddel dat, zonder vergunning en extra veiligheidsmaatregelen, niet binnen mag worden gebruikt. In maart dit jaar heeft het Gerechtshof s-Gravenhage een klaagschrift dat door de weduwe van de overleden medewerker van De Goede Schilders BV was ingediend afgewezen. In het klaagschrift werd ervoor gepleit om de Staat en/of medewerkers van de Staat alsnog strafrechtelijk te doen vervolgen. Het hof vond dat er onvoldoende bewijs was dat de Staat als opdrachtgever wist dat er thinner werd gebruikt.