Gemeente Hardenberg

Geluidssituatie in de woonwijk Marslanden

In mei 2006 heeft de gemeente Hardenberg het adviesbureau Capabel BV de opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de geluidssituatie in de wijk Marslanden. Uit het rapport blijkt dat de vastgestelde voorkeurswaarde op een aantal plaatsen wordt overschreden. Om de kwaliteit van de leefomgeving te waarborgen gaat de gemeente eerst in gesprek met de bewoners voordat er een besluit wordt genomen door het college van burgemeester en wethouders over de te nemen maatregelen.

In de Wet geluidshinder staan de geluidsnormen en richtlijnen voor onder andere wegverkeerslawaai beschreven. Volgens de Wgh kan er sprake zijn van hinder wanneer de geluidbelasting hoger is dan 50 dB(A), de zogenaamde voorkeurswaarde. Wanneer de geluidbelasting hoger is dan de voorkeurswaarde, dan kan er door Gedeputeerde Staten een hogere waarde worden vastgesteld tenzij de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting van 65 dB(A) niet wordt overschreden.

Bij 181 woningen in de woonwijk Marslanden is vanwege de N34 een overschrijding van 1 tot 8 dB(A) op de voorkeurswaarde geconstateerd. Voor de 21 woningen aan de van Raesfeltallee treedt een overschrijding van 1 tot 4 dB(A) op vanwege de Haardijk. Daarmee wordt de grens van de hoogst toelaatbare geluidbelasting niet bereikt en is de gemeente niet verplicht om binnen juridische termijnen bepaalde maatregelen te treffen.

De overschrijding van de grenswaarden uit het bestemmingsplan is een gevolg van onder meer het anders ontwikkelen van de verkeersstroom op de N34. Er is meer vrachtverkeer dan verwacht. Maar ook de verdeling over de dag is anders dan voorspeld, er rijden meer vrachtwagens s nachts en zorgen voor een hogere geluidbelasting. Verder speelt een rol dat het maaiveld tussen de N34 en wijk niet voldoende op hoogte is gebracht en dat in het bewuste gebied waterpartijen zijn gerealiseerd. Daarnaast is het huidige wegdek niet meer vernieuwd, wat ook voor meer geluid zorgt.

De te hoge geluidbelasting kan worden verholpen door het uitvoeren van geluidsreducerende voorzieningen, zoals geluidsreducerend asfalt en voor de Haardijk het instellen van een groene golf.

Informatiebijeenkomst

De gemeente wil de inwoners van de wijk Marslanden goed informeren over de geluidssituatie en daarom wordt het rapport van het adviesbureau Capabel BV gepresenteerd. De gemeente zal tijdens deze bijeenkomst de mening van de inwoners inventariseren. Vervolgens wordt de gemeenteraad geïnformeerd en dan zal het college van burgemeester en wethouders een besluit nemen over welke maatregelen er getroffen moeten worden.