Stichting Wakker Dier

Wakker dier en milieudefensie: procedure tegen varkensflat knorhof (10 mei 2007)
Wakker Dier en Milieudefensie hebben samen bezwaar aangetekend tegen het plan van de provincie Gelderland om een milieuvergunning te verlenen voor de uitbreiding van varkensflat `Knorhof' in Kapel-Avezaath. Ook de gemeente Buren heeft een bezwaarschrift ingediend. Door de uitbreidingsplannen wordt de Knorhof met 19 duizend varkens de grootste varkensflat van Nederland. Het varkensbedrijf, bekend van een waslijst aan wetsovertredingen, heeft in strijd met de milieuwetgeving, geen onderzoek (Milieueffectrapportage) laten uitvoeren naar de milieugevolgen van de uitbreiding. De provincie staat te veel milieuvervuiling en stankoverlast toe. Gezien het beruchte verleden van de Knorhof vinden de organisaties deze soepele besluitvorming ontoelaatbaar. De Knorhof staat met de uitbreiding van vijf en een half duizend varkens op het punt de grootste varkensflat van Nederland te worden. Gezien deze grote uitbreiding is het bedrijf verplicht de milieugevolgen in kaart te brengen en oplossingen aan te dragen. De provincie heeft nagelaten deze milieueffectrapportage verplicht te stellen. Hierdoor is onduidelijk of bij de huidige aanvraag de uitstoot van ammoniak, fijnstof en stank binnen de perken blijft. Opvallend is dat ook de gemeente Buren, waarbinnen het varkensbedrijf gevestigd is, bezwaar heeft ingediend waarin zij bij de provincie aanspreekt op het nalaten van de verplichte milieueffectrapportage.
Knorhof beruchtste varkensbedrijf van Nederland De `Knorhof' in Buren is berucht vanwege de waslijst aan wetsovertredingen, jarenlange juridische procedures en klachten van omwonenden. In het verleden heeft het bedrijf voor veel stankoverlast voor omwonenden gezorgd en stond bovenaan de klachtenlijst van de provincie. Jarenlang werden in de stallen veel meer dieren gehouden dan toegestaan. De provincie Gelderland luidde hierop de noodklok bij de Tweede Kamer, omdat de handhaving van de wet al 1,5 miljoen euro heeft gekost. Ondanks deze beladen voorgeschiedenis lijkt de provincie het varkensbedrijf nu te belonen met een veel te soepele besluitvorming. Het is verontrustend dat de provincie de economische belangen voorrang lijkt te geven ten opzichte van milieu, dierenwelzijn en de omwonenden.

Milieu en dierenwelzijn
In de varkensfabriek worden varkens in meerdere verdiepingen gehouden. Voor dergelijke onnatuurlijke varkensflats bestaat geen enkel maatschappelijk draagvlak. Jaarlijks zullen de varkens 15.000 m3 mest (500 vrachtwagens) produceren, waardoor het milieu zwaar wordt belast. Het dierenwelzijn wordt ernstig aangetast door de krappe betonnen huisvesting. In de bio-industrie worden staarten en hoektanden zonder verdoving verwijderd en biggen zonder verdoving gecastreerd. Niet voor niets ligt de bio-industrie politiek en maatschappelijk zwaar onder vuur. Het provinciebestuur van Gelderland zou alsnog een zorgvuldige afweging moeten verrichten. Dan wordt ook duidelijk dat de geplande uitbreiding van de varkensflat in Buren onwenselijk is.