Koninklijk Horeca Nederland

Spanning op horeca-arbeidsmarkt houdt aan

Persbericht 10 mei 2007

Bijna 12.000 openstaande vacatures in de horeca

Spanning op horeca-arbeidsmarkt houdt aan

Woerden, 10 mei 2007 Er staan steeds meer vacatures open in de horeca. Uit cijfers van het bedrijfschap Horeca en Catering is gebleken dat in het laatste kwartaal van 2006 bijna 12.000 vacatures open stonden. De vacaturegraad van de horeca ligt met 4,3% hoger dan het landelijk gemiddelde van 3%. Dat betekent dat in de horeca op iedere 1.000 banen 43 vacatures zijn. Koninklijk Horeca Nederland ziet als belangrijkste oorzaak voor de openstaande vacatures de aantrekkende economie, waardoor het aantal banen in de horeca groeit.

De openstaande vacatures worden vooral veroorzaakt door de aantrekkende economie waardoor het aantal banen in de horeca groeit. In het afgelopen jaar is de horecaomzet met 5% gestegen. Een andere oorzaak van de krapte is de hoge vervangingsvraag in de horeca, doordat de horeca veel bijbaners heeft, bijvoorbeeld studenten en scholieren. Ongeveer de helft van de horecawerkgelegenheid valt in die categorie. Het aantal openstaande vacatures is onderhevig aan seizoensinvloeden: aan het begin van het voorjaars-/zomerseizoen stijgt dit aantal traditioneel.

De aantrekkende arbeidsmarkt, waarin alle bedrijfstakken aan de medewerkers trekken, in combinatie met een hoge vervangingsvraag zorgen dat de vacaturegraad in de horeca hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. De werkgelegenheid in de horeca zal in de periode tot 2010 naar verwachting groeien van 320.000 nu naar tussen 330.000 en 335.000 werknemers in 2010.

De bedrijfstak doet best om te kunnen blijven voorzien in de vacatures. Maatregelen die hiervoor worden genomen zijn o.a.: meer (individueel) maatwerk in afspraken over arbeidsvoorwaarden; extra aandacht voor scholing van medewerkers;
intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven en opleiders voor beter aansluitend beroepsonderwijs;
investeren in loopbaaninstrumenten om medewerkers beter te kunnen begeleiden bij hun ontwikkeling;
bevorderen dat medewerkers langer in de bedrijfstak blijven werken, bijv. door goede, motiverende introductietrainingen voor bijbaners en het ontwikkelen van nieuwe trainingen en opleidingen die medewerkers perspectief bieden.

---

Noot voor de redactie -