Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Startbaan is erkend leerbedrijf voor werklozen in Den Haag

Op 9 mei 2007 is Startbaan door Colo, namens de samenwerkende kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven, erkend als leerbedrijf voor de zogenaamde Arbeidsmarktkwalificerende Assistent (AKA), een officieel vastgesteld landelijk kwalificatieniveau. Jos van Wesemael, directeur van de Dienst SZW in Den Haag kreeg het bijbehorende certificaat overhandigd. Dit was tevens de start van een project doorlopende leerlijnen, waarin meer werklozen dan nu tijdens of na de re-integratie een diploma van een beroepsopleiding kunnen halen.

Startbaan is het re-integratiebedrijf in wording van de gemeente Den Haag in het kader van Werk Voorop. Onder andere Werkkompas, Werkbij en het Leerwerkcentrum gaan daar deel vanuit maken en bundelen op deze manier de bestaande voorzieningen en expertise. Startbaan organiseert re-integratietrajecten voor mensen in de bijstand met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. In 2007 krijgen ruim 5.000 mensen een traject richting werk aangeboden.
In dit traject is vanaf het begin sprake van een werksituatie en dat motiveert. Tijdens dat werk wordt ook bewust geleerd. Dit leren is vooral het ontwikkelen van werknemersvaardigheden. Zo worden werklozen voorbereid op een baan of op een leerbaan in een beroepsopleiding bij een regionaal of agrarisch opleidingencentrum in Den Haag en omgeving.

De erkenning als leerbedrijf geeft nu meer werklozen het perspectief op doorstroming naar een beroepsopleiding met diploma, omdat de trajecten inhoudelijk op elkaar aansluiten en door vrijstellingen tijdwinst mogelijk wordt. Het diploma voor de kwalificatie Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent (AKA) wordt haalbaar geacht voor iedereen die alleen Startbaan doorloopt. Deze kwalificatie op niveau 1 van het middelbaar beroepsonderwijs is immers bedoeld als brede basis, die mensen klaarmaakt voor on- en laaggeschoolde functies op de arbeidsmarkt.

Startbaan is door de samenwerkende kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven erkend als leerbedrijf voor AKA-opleidingen in de volle breedte, namelijk in de sectoren Techniek, Economie & Handel, Zorg & Welzijn en Landbouw. De kenniscentra zijn normaal gesproken afzonderlijk verantwoordelijk voor de erkenning van een leerbedrijf in hun eigen branche, maar hebben in het geval van Startbaan samengewerkt als collectieve dienstverlening aan de gemeente. De tien betrokken kenniscentra gaan wel vervolgens afzonderlijk (dus per branche) de doorlopende leerlijnen met Startbaan vormgeven en in gesprek daarover met de Mondriaan Onderwijsgroep, het regionaal opleidingencentrum in Den Haag en omgeving.