Speeltuin houdt ouderen actief

10.05.2007 / 13:52 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Tno

Tno

Speeltuin houdt ouderen actief

Speeltuinen zijn een uitstekende plek voor ouderen om te bewegen en niet meer alleen het domein van kinderen. TNO evalueerde in opdracht van de gemeente Rotterdam en speeltoestellenfabrikant Yalp sport & spel een kleine groep ouderen die gedurende tien weken een trainingsprogramma volgden op speeltoestellen in Speeltuin Hillesluis te Rotterdam. De balans en coordinatie van de deelnemende ouderen verbeterde en de angst om te vallen verminderde.

De ouderen waren zo gemotiveerd dat zij na afloop zelf zijn blijven doortrainen. Het rapport 'Ouderen in Beweging' is vandaag aangeboden aan Eddy Engelsman, ambassadeur Bewegen en Gezondheid van het Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Bijna de helft van de Nederlandse ouderen beweegt onvoldoende. Mogelijkheden om in de eigen buurt actief te bewegen, ontbreken vaak. De deelgemeente Feijenoord te Rotterdam heeft een oplossing gevonden: speelplekken voor ouderen. Onder begeleiding van Sportfysiotherapie Spanjersberg hebben dertien ouderen vanaf oktober vorig jaar tien weken lang intensief getraind op de diverse speeltoestellen in Speeltuin Hillesluis.

Ouderen enthousiast
Zowel trainers als de ouderen zijn enthousiast over deze nieuwe manier van actief zijn. De ouderen misten nauwelijks een trainingssessie. Ze zijn zelfs zo gemotiveerd dat zij na afloop zijn blijven doortrainen. Het trainingsprogramma, dat ontwikkeld is door Sportfysiotherapie Spanjersberg in samenwerking met TNO, kan de balans van ouderen verbeteren en de angst om te vallen verminderen. Om de effectiviteit van het programma daadwerkelijk aan te tonen is onderzoek op een grotere schaal nodig met een grotere groep deelnemers.

Speelplekken voor alle generaties
De speeltoestellen in Hillesluis zijn van de Finse speeltoestellenfabrikant Lappset en worden in Nederland op de markt gezet door Yalp. Lappset heeft het concept van een speelterrein ontwikkeld waar drie generaties bij elkaar komen. Een speelplaats waar naast kinderen ook ouders en grootouders gebruik maken van de speeltoestellen. Het gebruik van openbare speelplekken en de Lappset speeltoestellen bieden een nieuwe, goedkope en eenvoudige mogelijkheid om beweegprogramma's voor ouderen aan te bieden.

Nooit voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yvonne Janssen, communicatieadviseur TNO, telefoon 071 518 1694; yvonne.janssen@tno.nl