Psycho-medisch centrum Parnassia

10.05.2007
(Verslaafden) cliënten zorgen voor een nette Rivierenbuurt!

Donderdag 10 mei om 15.00 uur wordt aan de IJsselstraat/hoek Lekstraat officieel van start gegaan met het project Clean River. Clean River is een samenwerking tussen Parnassia en de bewonerscommissie/ buurtoverleg Rivierenbuurt en heeft tot doel de maatschappelijke integratie van dak- en thuislozen in de wijk te bevorderen. Wethouder Van Alphen zal de opening verzorgen.

Voordelen voor de cliënt
Clean River is bedoeld voor de cliënten van dagbestedingproject 'De Haagse Zaak' en OVHG t Zieken van Parnassia. De (verslaafden) cliënten krijgen in dit project de gelegenheid hun dag zinvol te besteden en weer deel te nemen aan de maatschappij. Het dagloonproject had als eerste taak het schoonmaken van de rivierenbuurt. Het is inmiddels een goedlopend initiatief waarbij tussen de 40 en 100 cliënten hebben aangegeven op deze manier een bijdrage te willen leveren aan de buurt. Hun gevoel van eigenwaarde stijgt doordat ze op legale wijze iets bij kunnen verdienen, nuttig bezig zijn en daarvoor ook nog eens waardering krijgen. Ander positief aspect is dat het gebruik vermindert, aangezien ze tijdens het werk (6 uur per dag) niet mogen gebruiken.

Voordelen voor de buurt
De reden van het succes is dat buurten die gebruik maken van deze diensten het gevoel hebben iets goeds te doen voor de maatschappij; het helpen van (dakloze) verslaafden. Buurtbewoners zijn erg enthousiast; de wijk wordt aanzienlijk schoner door deze diensten. Elke werkdag gaan vier deelnemers in herkenbare Clean River kleding per bakfiets met bezems, emmers en dweil de Rivierenbuurt ontdoen van zwerfvuil op straat en in portieken. Daarnaast voeren zij regelmatig kleine reparaties uit (losse stoeptegel, afgebroken taken, kapotte ruitjes etc.) of melden dit bij de bewonerscommissie.

Interesse
Ook andere bedrijven hebben inmiddels interesse getoond. Een aantal voorbeelden:

* andere wijken voor het schoonmaken van de wijk
* Prorail heeft inmiddels diensten afgenomen, het schoonmaken van de rails

* Haagwonen voor het dichtspijkeren van leeg komende panden
* HTM, voor het schoonmaken van rails en/of trams
* particuliere bedrijven zoals hydra-clean.