Tarief orthodontisten definitief vastgesteld

10.05.2007 / 13:03 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nederlandse zorgautoriteit

Nederlandse zorgautoriteit

NZa voert korting in vier stappen uit

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat de tarieven van orthodontisten verlagen met 29% ten opzichte van 2001. In februari van dit jaar is de tariefsverlaging aangekondigd. De korting wordt in vier stappen doorgevoerd, in 2010 wordt het gewenste eindtarief bereikt. In de afgelopen maanden is daarover uitgebreid overleg gevoerd met orthodontisten en andere betrokken partijen. Dit heeft geleid tot aanpassingen in de uitvoering en een langere overgangstermijn. Onderzoek van de NZa wijst uit dat er jarenlang te hoge tarieven zijn gehanteerd waardoor consumenten onnodig veel betalen.

In februari van dit jaar heeft de NZa het voorgenomen besluit bekend gemaakt om het tarief voor orthodontie te verlagen. In de maanden daarna zijn de bij orthodontie betrokken partijen en consumentenorganisaties geconsulteerd. Dit heeft geleid tot een aantal aanpassingen. De belangrijkste aanpassingen hebben betrekking op de fasering van de korting en op het tarief voor tandartsen die orthodontie verrichten.

Fasering
De fasering van de korting is uitgebreid naar 2010 in plaats van 2009 om orthodontisten meer tijd te geven hun bedrijfsvoering aan te passen. Vooruitlopend op de uitkomsten van het onderzoek is in 2005 een eerste korting van 8% ingevoerd. Sindsdien zijn de tarieven voor orthodontisten bevroren. Dat wil zeggen dat de jaarlijkse inflatiecorrectie niet is doorgevoerd. Met het huidige voorstel komt de totale korting, net als in het voorgenomen besluit op 29%. Per 1 juli 2007 daalt het tarief met 1,5%, per 1 januari 2008 wordt het tarief met nog eens 7,5% verlaagd. De derde en vierde stap moeten telkens een jaar later volgen.

Onderzoek mondzorg
De NZa doet op dit moment onderzoek naar een nieuwe tariefstructuur voor de totale mondzorg, waaronder ook orthodontie valt. Onderzocht wordt hoe de tariefstructuur beter recht kan doen aan veranderingen in de mondzorg, zoals uitbreiding van het takenpakket en meer aandacht voor preventieve behandeling en innovatie. Ook wordt onderzocht of (delen van) de mondzorg in aanmerking komen voor vrije prijzen. Als uitgangspunten voor de nieuwe tariefstructuur let de NZa op de transparantie van prestaties en prijzen en op de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. Dit onderzoekt leidt begin 2008 tot een advies aan de Minister van VWS. De NZa heeft na overleg met de Nederlandse Maatschappij voor Tandheelkunde (NMT) besloten om in 2008 te bekijken of de ontwikkeling van deze nieuwe tariefstructuur gevolgen heeft voor de orthodontietarieven. In 2008 neemt de NZa daarom een nader besluit over de inwerkingtreding van de derde en vierde stap van de orthodontietariefverlaging.

Tarief tandartsen
De NZa heeft besloten het tarief voor tandartsen op dit moment nog niet te verlagen. Reden hiervoor is dat tijdens het onderzoek naar de nieuwe tariefstructuur voor de mondzorg verder wordt onderzocht of deze tarieven aangepast moeten worden en zo ja, op welke wijze. De NZa gaat onderzoeken of tarieven voor verrichtingen die door verschillende aanbieders worden geleverd gelijk moeten worden gesteld. Voorlopig uitgangspunt van de NZa is dat voor dezelfde prestaties dezelfde tarieven moeten gelden.


---