Gids voor partnerschappen en marktontwikkeling in ontwikkeling

10.05.2007 / 13:13 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Icco

Icco

Hoe organiseer je de verkoop van Afrikaanse mango's in Nederlandse supermarkten van producent tot consument? Als ontwikkelingsorganisatie die strijdt tegen structurele armoede weet ICCO dat de Nederlandse afzetmarkt voor een flinke inkomensverbetering van kleine boeren kan zorgen. Alleen, hoe bereik je dat? Welke producten zijn levensvatbaar? En met wie werk je in de keten van grondstof tot eindproduct samen en onder welke condities?

Deze en andere vragen over partnerschappen in een ketenproductie hebben ECSAD ('Expert Center for Sustainable Business and Development Cooperation') en ICCO bijeengebracht in 'Rough Guide for Partnerships in Global Commodity Chains'. De gids bevat richtlijnen voor organisaties in het Noorden en Zuiden die in partnerschappen voor duurzame ketenontwikkeling willen stappen. De Engelstalige uitgave maakt onderdeel uit van een breed onderzoek naar effectieve mechanismen en partnerschappen tussen publieke en private partijen in de bestrijding van armoede. Het onderzoek is in 2004 gestart.

ICCO is initiatiefnemer van drie partnerschappen voor milieuvriendelijk en sociaal verantwoord geteelde mango's, katoen en sorghum in Burkina Faso, Mali, Uganda en Ghana. Aan 16.000 boeren wordt op deze manier bestaanszekerheid geboden. ICCO ziet zichzelf als makelaar tussen lokale producenten in ontwikkelingslanden en ondernemers en zet tussen betrokken partijen partnerschappen op. Ontwikkelingsorganisaties hebben bedrijven nodig voor een goede afzet en bedrijven zoeken de steun van particuliere organisaties om inhoud te geven aan hun maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze realiseren zich dat de consumentenmarkt voor eerlijke en duurzame producten groeit. De partnerschappen zijn pionierswerk en moeten zich nog gaan bewijzen. Er zijn geen blauwdrukken.

ECSAD is een samenwerkingsverband van Maastricht School of Management, Universiteit van Amsterdam, Erasmus Universiteit van Rotterdam en Universiteit Nyenrode. De gids zal de komende periode in de praktijk worden toegepast en getest door ICCO medewerkers in samenwerking met ECSAD. Samenwerking tussen particuliere organisaties en bedrijven nam een vlucht na de VN-top over duurzame ontwikkeling in Johannesburg in 2002.