VVD


10-5-2007

Europarlement stemt voor vrije keuze lidstaten om ov aan te besteden of niet

Na zeven jaar debat en gesteggel heeft "Brussel" dan eindelijk een besluit genomen over aanbesteding in het lokaal openbaar vervoer.

Voor VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert is het bereikte compromis niet zaligmakend: "Ik ben groot voorstander van marktwerking en aldus het aanbesteden. In dit compromis blijft de efficiencyslag die met marktwerking kan worden gerealiseerd helaas onderbelicht. Pluspunt van dit voorstel is wél dat het ´zelf aanbieden van openbaarvervoersdiensten´ en/of het ´onderhands gunnen´ aan strikte voorwaarden en criteria is gekoppeld om concurrentieverstoring te voorkomen. Kortom: óf je bent marktpartij en je concurreert óf je bent monopolist en beperkt je tot je eigen beschermde markt."

Ten aanzien van het debat in Nederland zegt Hennis-Plasschaert: "Als Nederland wijs is, houdt zij de verplichting tot aanbesteding conform de Wet Personenvervoer overeind. Ook voor de G4. Wel doet staatssecretaris Huizinga er goed aan om hiervoor de juiste argumenten te hanteren. Europa bepaalt geenszins het lot van de aanbesteding in het stads-ov van Nederland. Dat kan Nederland, bij monde van de staatssecretaris, prima zelf middels de Wet Personenvervoer."