Verbond van Verzekeraars

Hoe veilig voelt jouw stad?

Sinds een klein jaar zijn vrijwel alle misdaden in Nederland, waarvan de politie een persbericht heeft verspreid, na te lezen op de website Misdaadkaart.nl. Onlangs hield de site een onderzoek onder zijn bezoekers naar hun gevoelens van onveiligheid in hun woonplaats. In het onderzoek werd gevraagd hoe zij de veiligheid ervaren in hun eigen stad op een schaal van 1 6.

In tegenstelling tot de Misdaadmeter 2006 van het Algemeen Dagblad, die zich baseert op cijfers van de 25 politiekorpsen van Nederland, meet deze Alternatieve Misdaadmeter de gevoelens van veiligheid of onveiligheid.
De cijfers van de Alternatieve Misdaadmeter tonen enkele opvallende verschillen. De gemeente Eindhoven staat bij de officiële politiestatistieken op nummer 1, maar wordt door de bezoekers van Misdaadkaart.nl ervaren als een minder onveilige stad en staat daar op positie 15. Andere opvallende verschillen: de steden Gouda, Bergen op Zoom, Boxtel en Leeuwarden staan in de officiële politiestatistieken niet te boek als erg onveilig (de top twintig), maar staan wel in de top tien van gemeenten die als meest onveilig worden ervaren. Meer informatie: www.AlternatieveMisdaadmeter.nl.

Verzekerd!, mei 2007