Het echte EU-debat moet nog beginnen

10.05.2007 / 13:15 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Pszvs

Pszvs

http://www.pszvs.nl/

In het vandaag verschenen rapport Het echte EU-debat moet nog beginnen constateert Europadebat een zorgwekkende situatie. Er is een grote kloof tussen wat de Haagse politiek bedacht heeft en wat de burgers er van vinden. Nog steeds rust er een taboe op nadenken en debat. Europadebat waarschuwt dat wij straks weer door de feiten overvallen zullen worden.

Democratie grootste struikelblok
Europadebat is een burgerinitiatief dat opgezet is om de noodzakelijke discussie over de Europese Unie te voeren na het 'nee' tegen de Europese Grondwet. Europadebat constateert dat het debat eigenlijk nauwelijks is gevoerd. Het moet nu nog beginnen.

Wel heeft Europadebat uit enquêtes geconcludeerd dat de koers die de regering nu vaart haaks staat op de opvattingen van de meeste kiezers. Zo vindt 66% van de kiezers het erg belangrijk dat verder wordt nagedacht en gedebatteerd over de democratie in Europa. Het gebrek aan democratie in Europa was ook voor de grootste categorie kiezers reden om tegen het Grondwettelijk verdrag te stemmen. Een dergelijke constatering spoort niet met de inzet van het huidige kabinet om grote delen van de afgewezen grondwet over te nemen.

Opmerkelijk is ook de vergelijking van het vertrouwen in de Nederlandse politiek met de Europese: 12% van de kiezers zegt het gevoel te hebben dat besluiten van Den Haag uit de lucht komen vallen. Voor Brusselse besluiten is dat percentage 47%. Dat zegt genoeg.

Andere interessante bevindingen zijn dat 59% van de kiezers vindt dat cultuur en religie geen zelfstandig criterium moeten zijn voor de toetreding van nieuwe lidstaten. Slechts 41% vindt dat Turkije terecht een kandidaat-lidstaat is.

Wat willen we met Europa?
Europadebat concludeert dat het urgent is het debat over onze toekomst in Europa nu wel te voeren. 'Wanneer er niet tijdig een visie ontwikkeld wordt op wat voor de Nederlandse burgers wenselijk is, zullen wij straks weer door de feiten overvallen worden.'

Het rapport kunt u downloaden van de site www.europadebat.nl
---

Voor nadere informatie:
Jasper Laros, 06 13542546; jasper@europadebat.nl
Sammy van Tuyll, 06 22605106