Gemeente Weert

26 april 2007

Gratis mee te maken vanaf donderdag 10 mei a.s.

REEKS OPENLUCHTCONCERTEN OP NIEUWE MARKT

Dit jaar vinden alweer voor de vijfde keer Nieuwe Marktconcerten plaats in Weert van verschillende Weerter muziekgezelschappen en schutterijen. De concerten, die voor iedereen gratis zijn mee te maken, worden gehouden in de openlucht. De optredens vinden plaats op donderdag en beginnen steeds om ca. 19.00 uur en eindigen om ca. 20.30 uur.

De locatie is net als voorgaande jaren de Nieuwe Markt, midden in de stad. In tegenstelling tot andere jaren presenteren de schutterijen zich afzonderlijk, net de harmonieën. De gemeente ondersteunt het initiatief vanwege het culturele karakter van de optredens. De muziekgezelschappen en schutterijen, allen afkomstig uit de gemeente Weert, zijn ook dit jaar weer enthousiast om een gevarieerd programma aan te bieden. De reeks concerten start op donderdag 10 mei en wordt afgesloten op donderdag 28 juni. Voor meer informatie over alle optredens kunt u terecht op www.weert.nl.

DONDERDAG 10 MEI
De spits wordt afgebeten door Schutterij St. Cornelius uit Swartbroek.

Schutterij St. Cornelius
Het fluit-en trommelkorps is opgericht in 1958 als onderdeel van schutterij St.Cornelius, die toen al vijf jaar bestond. Het fluit- en trommelkorps bestaat uit 24 personen. Tijdens de schuttersfeesten komt het korps uit in de tweede divisie. In deze divisie halen ze goede resultaten. Naast het deelnemen aan de schuttersfeesten, treedt het korps ook op tijdens andere activiteiten in Swartbroek en omgeving. Een hoogtepunt in de historie van het fluit- en trommelkorps was het behalen van het Nederlands Kampioenschap in de Tweede Divisie in 1983. Dat veel leden aan het korps zijn gehecht, blijkt uit het feit dat er 8 leden bij het korps meespelen, die er in 1983 ook al bijwaren.

DONDERDAG 24 MEI
Schutterij St. Sebastianus Laar verzorgt het eerste deel van het concert en Drumbandfanfare St. Oda sluit het programma af.

Schutterij St. Sebastianus Laar
Het drumband-jachthoornkorps van schutterij St. Sebastianus Laar werd in het begin van de 50-er jaren opgericht. Vooral in de beginjaren kende het muziekkorps een groot aantal leden, mede doordat er voor de jeugd nog weinig andere vormen van vrijetijdsbesteding waren. Met de opkomst van andere verenigingen, werd de animo voor het muziekkorps in de 60-er jaren wat minder en verdween het noodgedwongen in het begin van de zeventiger jaren. Jarenlang heeft een kleine, maar fanatieke drumband de schutterij overal naar toe begeleid. En ook zelfstandig werden activiteiten ontplooid. Regelmatig werd deelgenomen aan de Bondsconcoursen van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen, met praktisch altijd een eerste prijs. Het korps bestaat momenteel uit 50 leden, waarvan ruim 20 leerlingen. Meer informatie op www.sintsebastianuslaar.nl.
Drumfanfare St. Oda Boshoven
Schutterij St. Oda heeft sinds jaren al een muziekkorps. In 1932 werd een trommel- en klaroenkorps opgericht, bestaande uit een tamboer-maître, 3 tamboers en 3 klaroenblazers. In 1950 werd dit korps omgezet naar een trommel- en fluitkorps. In 1969-1970 werd het omgezet naar een jachthoornkorps. In 1971 mochten de eerste dames toetreden tot het korps en sinds 1974 beschikt Sint Oda als eerste binnen de bond EMM over een drumfanfare. Deze drumfanfare behaalde in 1987 en 1991 de landstitel en heeft in 2000 nog de titel "Limburgs Kampioen 2e divisie" behaald. In 2004 behaalde Drumfanfare St. Oda een eervolle eerste plaats in de eerste divisie tijdens de podiumwedstrijden van de L.B.T. Het huidige muziekkorps van Schutterij St.Oda is nog steeds een drumfanfare. De drumfanfare van Schutterij St. Oda bestaat uit een bordjesdrager, een tamboer-maître, schellenboomdragers en natuurlijk de muzikanten. De drumfanfare heeft een uitgebreide bezetting en beschikt over een zeer uitgebreid repertoire, met zowel marsmuziek als podiumwerken. Informatie is te vinden op www.schutterijstoda.nl.

DONDERDAG 31 MEI
Deze avond wordt in zijn geheel verzorgd door Fanfare St. Jan Tungelroy.

Fanfare St. Jan Tungelroy
Muziekvereniging fanfare "St. Jan" Tungelroy werd in 1945 opgericht om bij gebeurtenissen, waarbij muziek gewenst was, deze op te luisteren. Door de enorme inzet van de bestuurders, dirigenten en muzikanten en mede ook door de grote betrokkenheid van beschermheer dhr. E. Raatjes uit Soest heeft de vereniging aan de verwachtingen van 1945 meer dan voldaan. Fanfare "St. Jan" heeft in de loop der jaren een rijke historie opgebouwd met de nodige up's en downs. Prachtige prijzen werden behaald bij optredens op muziekfestivals, bondsconcoursen en zelfs het Wereld Muziek Concours. Bovendien werd de opname van een eigen CD in 1995 gerealiseerd. Vooral de laatste jaren is door de fanfare gezocht naar een mix waarbij diverse artiesten en muzikanten gecombineerd worden tot een "toporkest", dwars door de verenigingsstructuur heen. Daarnaast heeft de fanfare een volwaardige jeugdfanfare en een percussiegroep. In deze twee groepen voert de jeugd van Tungelroy de scepter. Onder deskundige leiding is de jeugdfanfare alweer 3 jaar bezig en staat nog steeds in de groeiende belangstelling van de jeugd. De percussiegroep, die vanaf september 2005 gestart is, staat aan het begin van een lange carrière.

DONDERDAG 7 JUNI
Schutterij St. Job Leuken verzorgt het eerste deel van deze concertavond. Het tweede deel neemt Schutterij St. Antonius Stramproy voor haar rekening.

Schutterij St. Job Leuken
Het fluit- en tamboerkorps St.Job maakt onderdeel uit van de gelijknamige schutterij uit Leuken-Weert. Het muziekkorps werd opgericht in 1946 en is sinds dien het paradepaardje van de vereniging. Door de jaren heen heeft St.Job in de muziekwereld de nodige prestaties neergezet. Zo behaalde het korps liefst 9 maal de Limburgse Kampioenstitel en wist het 6-maal beslag te leggen op een Nationale Kampioenstitel. Tot 2003 bestond de blaassectie van het fluit- en tamboerkorps uit pijperfluiten en dwarsfluiten. In 2003 is het korps echter helemaal overgeschakeld naar "kleppenfluiten" en bestaat de blaassectie nu uit piccolo's, dwarsfluiten en altfluiten. Een belangrijke doelstelling van het korps is om de jeugd enthousiast te maken voor muziek en hen door musiceren een nuttige vrijetijdsbesteding te bieden. Daarnaast wordt binnen de vereniging ook een zo goed mogelijk muzikale prestatie nagestreefd. Het korps opereert dan ook niet voor niets in de hoogste divisie. Het grotendeels jeugdige korps telt ca. 50 muzikanten en zal in september dit jaar voor het eerst in haar nieuwe bezetting deelnemen aan het belangrijke kampioensconcours. Het korps staat onderleiding van tambourmaitre John Koolen en instructeur Peter Swinkels. Naast een muziekkorps kent de vereniging ook een vendelgroep. Sinds 1962 beoefenen enthousiaste vendeliers binnen de club het eeuwenoude vendelzwaaien. Verder is binnen St. Job ook een exercitiepeloton actief.

Drumband St. Antonius Stramproy
De drumband heeft in totaal 24 leden en treedt veel op bij gelegenheden in de gemeenschap. Ze hebben al vele 1e prijzen behaald op bondsfeesten E.M. en OLS. Het korps bestaat momenteel uit 14 seniorenleden en 10 jeugdleden.

DONDERDAG 14 JUNI
Fanfare St. Willibrordus Stramproy verzorgt het eerste deel van het concert en het jeugdorkest en percussiegroep van Weert-Zuid sluit de avond weer met een sprankelende show af.

Fanfare St. Willibrordus Stramproy
Fanfare St. Willibrordus is opgericht in 1909.
Het aantal muzikanten is 60 en de fanfare heeft 11 bestuursleden. Beschermheer is dhr. J. Stultjens. Het aantal leden is 100. Naast de grote fanfare heeft St. Willibrordus een jeugdfanfare die bestaat uit muzikanten van fanfare St. Isidorus uit Molenbeersel en fanfare St.Willibrordus uit Stramproy. Op zaterdag 28 april nam de jeugdfanfare met succes deel aan het Europees Muziekfestival te Neerpelt.
Fanfare St.Willibrordus komt sinds oktober 1990 uit in de 1e divisie. Op 29-30 juni en 1 juli gaat de fanfare op concertreis naar Kattenes Duitsland. In 2009 wordt het 100-jarig bestaan 'groots' gevierd. Meer informatie op www.fanfare-stramproy.nl.

Harmonie St. Joseph Weert-Zuid/Percussiegroep
Informatie: B. Hodselmans, tel. 524 142.

DONDERDAG 21 JUNI
Harmonie St. Joseph 1880 verzorgt een avondvullend programma.

Harmonie St. Joseph 1880
De Kerkelijke Harmonie St. Joseph 1880 Weert is ontstaan uit een fanfaregezelschap dat in 1880 werd opgericht. In 1928 werd de fanfare omgezet in een harmonie. Al eerder kreeg het gezelschap het predikaat "Kerkelijke" om daarmee het onderscheid aan te geven met de een jaar eerder opgerichte harmonie St. Antonius, die de "Stedelijke" werd en wordt genoemd. Aan de harmonie is naast het jeugdorkest tevens een percussiongroep verbonden. De Harmonie komt sinds 1947 onafgebroken uit in de 1ste afdeling. In 2003 werd de percussiongroep van de Harmonie tijdens de DRUMA Kampioenwedstrijd Nederlands Kampioen in de hoogste afdeling, de eredivisie. In 2005 is het 125-jarig bestaan gevierd. In het feestpaviljoen bij de Rabobank werd een (pop)muziekmiddag voor jonge en oudere jeugd georganiseerd en een waar Promsfestijn i.s.m. met een popband en een groot gemengd koor. In het najaar werd een Galaconcert gegeven met een koor en bariton Henk Poort. Op vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september a.s, bij gelegenheid van de opening van het wooncomplex Hameij, staat in de passantenhaven een waar festijn op de rol. Het harmonieorkest St. Joseph 1880 telt momenteel 65 muzikanten, de percussiongroep 23 slagwerkers en het jeugdorkest 40 muzikanten. Informatie op www.stjosephweert.nl.

DONDERDAG 28 JUNI
Het laatste concert op 28 juni wordt ingeluid door de Stedelijke Harmonie St. Antonius.

In tegenstelling tot andere avonden begint de concertavond om 20.00 uur.

Stedelijke Harmonie St. Antonius

De stedelijke Harmonie St. Antonius kent een lange traditie die teruggaat tot het oprichtingsjaar 1879. Het korps vierde dan ook in het jaar 2004 het 125-jarige bestaan. De huidige harmonie telt ca. 175 leden, waaronder veel jeugdleden, die de toekomst van de vereniging voorlopig veilig stellen. Deze jeugdleden krijgen de fijne kneepjes van het vak bijgebracht in een eigen jeugdharmonie. De harmonie kent ook een eigen percussiegroep (drumband) en een jeugdpercussiegroep. Tijdens het Nieuwe Marktconcert zal de percussiegroep en het harmonieorkest een uitvoering verzorgen. De huidige dirigent van het harmonieorkest is Willy Fransen. In oktober 2005 werd tijdens de federatieve concertwedstrijd de promotie naar de 2e divisie bereikt. Ook werd de harmonie op dit concours gedeeld Limburgs kampioen. Buiten deelname aan deze (verplichte) concoursen stelt de Stedelijke Harmonie St. Antonius zich tot taak festiviteiten in de stad op te luisteren en populaire concerten te verzorgen voor een breed publiek. Voor meer informatie zie www.sintantoniusweert.nl.

Noot voor de pers,

Gemeente Weert