Ingezonden persbericht


Nieuwe opnamen Chet Baker in Amsterdam

Op 10 mei 2007 presenteert het Nederlands Jazz Archief in de Amsterdamse Casablanca Jazzclub de eerste cd uit de nieuwe serie 'Jazz at the Concertgebouw': Chet Baker: Indian Summer. Op deze cd zijn voor het eerst de complete opnamen verzameld van de concerten die Chet Baker in september 1955 gaf in het Amsterdamse Concertgebouw en het Scheveningse Kurhaus.

De eerste exemplaren worden uitgereikt aan enkele jazzliefhebbers die er er ook in september 1955 in het Concertgebouw bij waren, onder wie literator Bernlef en fotograaf Eddy Posthuma de Boer.

De concerten die Amerikaanse jazzgrootheden in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw in het Amsterdamse Concertgebouw gaven, zijn legendarisch geworden. In de cd-serie 'Jazz at the Concertgebouw' presenteert het Nederlands Jazz Archief exclusieve, nooit eerder uitgegeven opnamen uit van deze onvergetelijke nachtconcerten.

De live-opnamen op de cd Chet Baker: Indian Summer zijn gemaakt tijdens twee concerten uit september 1955, de eerste keer dat Baker naar Europa kwam. Het concert in het Scheveningse Kurhaus werd destijds gedeeltelijk door de AVRO-radio opgenomen en uitgezonden. Cassettebandjes daarvan circuleerden al jaren onder fanatieke verzamelaars, maar worden nu voor het eerst officieel uitgegeven. Het concert in het Amsterdamse Concertgebouw is door organisator Lou van Rees zelf opgenomen en nooit eerder in enigerlei vorm verschenen.

Met trots voegt het Nederlands Jazz Archief met deze cd bijna een uur muziek toe aan de schaarse opnamen die bewaard zijn gebleven van een van Chet Bakers interessantste groepen: het kwartet met pianist Dick Twardzik. Dankzij geluidstechnicus Servaas Bollen is de klank van de opnamen optimaal gerestaureerd.

Het booklet bij de cd bevat een uitvoerige toelichting door Chet Baker-biograaf Jeroen de Valk en bijzondere foto's, gemaakt door Eddy Posthuma de Boer tijdens het concert van 17 september 1955 in het Concertgebouw.

De cd zal verkrijgbaar zijn via het Nederlands Jazz Archief en in de gespecialiseerde (jazz) platenzaken.

www.jazzarchief.nl, info@jazzarchief.nl, telefoon: 020 627.17.08

--------------------

Jan Brouwer
archief medewerker
Nederlands Jazz Archief / Dutch Jazz Archive
Prins Hendrikkade 142
1011 AT Amsterdam
tel. 020 - 627 17 08
www.jazzarchief.nl
janbrouwer@jazzarchief.nl