Gemeente Wassenaar

!

Infomatieavond verkeersplan Backershagenlaan e.o.

AAN DE BEWONERS VAN DE OMGEVING BACKERSHAGENLAAN, PAPEGAAIENLAAN EN RUST EN VREUGDLAAN

Geachte bewoners,

Graag nodig ik u namens de vakgroep verkeer van de gemeente uit voor een informatieavond over de herinrichting van de Backershagenlaan, Rust en Vreugdlaan en het kruispunt Backershagenlaan - Papegaaienlaan. De bijeenkomst vindt plaats op: Donderdag 10 mei, 19.30 - 21.30 uur in de theaterzaal van het Cultureel centrum Warenar, Kerkstraat 75.

De herinrichting komt voort uit het Verkeersplan 2005, ''Afmaken en doorpakken''. Doel van dit Verkeersplan is om de verkeersveiligheid te verbeteren, de doorstroming van het verkeer te garanderen en het sluipverkeer binnen de gemeente te weren. Vooral fietsers verdienen in het Verkeersplan veel aandacht. Daarom is het maken van een tweerichtingen fietspad aan de zijde van het Rijnlands Lyceum één van de belangrijkste maatregelen. Om de verkeersveiligheid op het kruispunt Papegaaienlaan - Backershagenlaan te verbeteren, wordt de voorrang veranderd en komt er een drempelplateau. Voordat de plannen definitief worden gemaakt wil het college van Burgemeester en Wethouders graag uw mening weten over de plannen.

De plannen in kort bestek:


* het bestaande éénrichtingfietspad aan de oostkant van de Backershagenlaan tussen de Papegaaienlaan en de Pauwlaan wordt verbreed en geschikt gemaakt voor fietsers in twee richtingen. Daarmee is een veilige en kruisingsvrije route mogelijk voor de schoolgaande jeugd;
* de voorrang op het kruispunt Papegaaienlaan - Backershagenlaan verandert: verkeer vanuit de Papegaaienlaan naar Backershagenlaan-noord en terug krijgt voorrang. Dit maakt het volgen van de hoofdroute aantrekkelijker en vermindert het sluipverkeer via Backershagenlaan-zuid en Rust en Vreugdlaan;
* er komt een drempelplateau op de aansluiting Backershagenlaan-zuid. Dit plateau geeft aan dat daar het 30 km/uur-gebied begint. Het dient ook om de veiligheid van overstekende fietsers vanaf het tweerichtingenfietspad langs de Papegaaienlaan en is een extra weerstand tegen het sluipverkeer;
* fietsers rijden op de Backershagenlaan-zuid op de weg: dit hoort zo in een 30 km/uur-gebied. Om de snelheid van het verkeer extra te remmen komen er twee verkeersdrempels in de Backershagenlaan-zuid. Het bestaande fietspad aan de westkant wordt voetpad, het fietspad aan de oostkant wordt deels parkeerstrook.
* er komt geen fietspad langs de Rust en Vreugdlaan, deze weg behoort ook tot het 30 km/uur-gebied. Langs de Rust en Vreugdlaan komt wel een voetpad. Daarnaast komen er om het 30 km/uur-regime op de Rust en Vreugdlaan te benadrukken drempelplateaus op de kruisingen met de Backershagenlaan en de Menkenlaan en enkele drempels tussen deze plateaus in.
* er komt een inritconstructie aan beide zijden van de Schouwweg op de kruising Papegaaienlaan - Groot Haesebroekseweg - Schouwweg om de overgang van 50 km/uur-gebied naar 30 km/gebied te benadrukken.

Op donderdag 10 mei krijgt u een presentatie over het gemeentelijk voorstel waarbij de huidige situatie en de toekomstige plannen aan bod komen. Ter plaatse kunt u de schetsplannen bekijken en uiteraard vragen stellen en opmerkingen maken. Na de bijeenkomst worden uw reacties verwerkt in het plan.

Dit plan leggen wij vervolgens voor ter besluitvorming aan de gemeenteraad. Dat zal voor de zomervakantie plaatsvinden. Uiteraard kunt u ook bij de gemeenteraad of de daaraan voorafgaande politieke markt eventueel opmerkingen maken door gebruik te maken van spreekrecht.

Mocht u voorafgaand aan de presentatie nog vragen hebben dan kunt u deze stellen aan de vakgroep Verkeer, telefoon 070-5122330

Graag tot 10 mei.

Wim Issendonck,
Communicatieadviseur bijzondere projecten