Gemeente Heerlen

Geheime opdracht en voorronde Parkstad Limburg
10 basisscholen in race voor de KRO Energy Survival

Op donderdag 10 mei vindt in het groengebied aan de Mensheggerweg in Landgraaf (beter bekend als camping B van Pinkpop) de voorronde van Parkstad Limburg voor de KRO Energy Survival plaats. Tussen 9.30 en 16.45 uur gaan de scholen een energieke strijd aan rondom het thema Nieuwe Energie. Tussen 15.00 en 16.00 zullen de milieuwethouders van de gemeentes en een vertegenwoordiger van het Klimaatverbond als jurylid optreden voor de speciaal voor deze dag door de kinderen gecomponeerde 'energy-rap'. Na een zinderend finalespel zal de voorzitter van Parkstad Limburg, burgemeester Toine Gresel rond16.30 uur de prijs uitreiken aan de winnende school.

Vooruitlopend op de voorrondedag zullen de kinderen dinsdag 8 mei een geheime opdracht op hun school uitvoeren. De milieuwethouders zullen die dag een kort bezoek brengen aan een aantal scholen om de sfeer te proeven.

10 deelnemers
De afgelopen weken zijn 10 basisscholen uit Heerlen, Kerkrade en Landgraaf hun missie gestart om hun steentje bij te dragen aan een beter klimaat, door deel te nemen aan de voorronde van de KRO Energy Survival. De deelnemende scholen zijn: Uit Heerlen de basisscholen: de Frans Postmaschool , de Broederschool- Heerlen, St. Gerardus Majella,'t Pannesjop en El Wahda. Uit Kerkrade: Sint Ursula, De Veldblom, D'r Durpel en De Doorkijk. En uit Landgraaf: basisschool Schaesberg. Met behulp van digitale lespakketten en opdrachten op www.energysurvival.nl. zijn de leerlingen van groep 8 aan de slag gegaan met thema's als duurzame energie en energiebesparing.

KRO Energy Survival
De winnaars van de lokale voorronde maken kans op deelname aan de Europese tv-finale, die eind 2007 door de KRO zal worden uitgezonden. Eerst vindt er nog een halve finale plaats voor alle winnaars in Limburg-Brabant. De andere halve finales zijn voor de regio Zuid-Holland en Gelderland. In totaal wordt in 12 gemeenten/regios een voorronde (kwartfinale) georganiseerd. In Limburg vindt er nog een voorronde plaats in Maastricht-Margraten.

In het tv-programma van de KRO, trekken 5 teams van 3 kinderen op survivaltocht door Noorwegen. Onderweg krijgen ze allerlei opdrachten die te maken hebben met duurzame energie en energiebesparing. Zo leren de kinderen, de kijkers en hun ouders op een spannende en eigentijdse manier over het besparen van energie en het bestaan van alternatieve bronnen van energie. Het tv-programma is in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken gemaakt om kinderen en hun ouders bewust om te leren gaan met energie. Vanwege het succes van het tv-programma in 2006, heeft het Ministerie van Economische Zaken besloten om het programma Energy Survival een vervolg te geven en de voorrondes in het leven te roepen. Via de voorrondes gaan de kinderen na het kijken van het tv-programma ook op school en thuis aan de slag met het thema energie. De Vereniging Klimaatverbond Nederland ondersteunt de KRO Energy Survival.

Heerlen, energieke stad

Heerlen heeft iets met energie, duurzaamheid en klimaat. De stad wil een positieve bedrage leveren aan de verbetering van het klimaat en een voorbeeldfunctie vervullen. Burgers en partijen moeten aangezet worden om energie te besparen of te investeren in duurzame energie. Energie is onlosmakelijk verbonden met de identiteit van de stad. Heerlen bouwt een brug van het oude energieverleden, de mijnen, naar een toekomst vol duurzame energie en leveringszekerheid. Nieuwe energie is ook hèt economisch speerpunt van de stad. In het Klimaatbeleidsplan Heerlen 2004-2010 krijgen onze hoge ambities vorm in ruim 50 projecten op verschillende beleidsterreinen. De KRO Energy Survival past prima in deze Heerlense ambitie. Net zoals bijvoorbeeld het Mijnwaterproject (Climate Star 2005), E-Avantis, het TELI-project in 2003, de TELI-Energiecompetitie 2007-2008, de pilot Duurzaam Inkopen en de Actie Energiezuinig Wonen.