Gemeente Apeldoorn

Voor de dRaad ermee!

Donderdag 10 mei wordt in de Politieke Markt Apeldoorn het GroenLinks voorstel Voor de dRaad ermee behandeld. Met het raadsinstrument Voor de dRaad ermee kan eens per maand rechtstreeks een agendapunt op de politieke markt worden geagendeerd. Het doel en de werkwijze van dit instrument staan hieronder beschreven.

Rechtstreeks op agenda
Het instrument komt dan tegemoet de toenemende behoefte aan rechtstreekse democratie. Politici horen vaak: al dat gepraat over onderwerp x. Waarom praten jullie niet over ..'. Met het raadsinstrument Voor de dRaad ermee kan iedereen rechtstreeks een onderwerp agenderen op de politieke markt. Dit kan heel simpel door een formulier in te vullen en te posten op internet (www.apeldoorn.nl/gemeenteraad) of in de speciale stembus die in de burgerzaal van het stadhuis komt te staan. Iedere maand worden de ingezonden onderwerpen voorgelegd aan het publiek. Via internet en Weekend Totaal kunt u meestemmen voor het onderwerp dat geagendeerd wordt. Het onderwerp met de meeste stemmen wordt rechtstreeks geagendeerd op de politieke markt. Dus: Voor de dRaad ermee!

Maandelijkse bespreking
De bedoeling is dat iedere maand voor het gekozen onderwerp een speciale vergadering wordt belegd. Afhankelijk van het onderwerp wordt er een geschikte locatie gezocht. Dit kan in het stadhuis zijn, maar ook elders. Het belangrijkste is het natuurlijk dat mensen komen meepraten over het onderwerp. Zodat de raad met u kan praten. Het programma van een Voor de dRaad ermee-avond ziet er als volgt uit: 19.30 uur: open podium. Bezoekers van de avond kunnen op dit moment vragen stellen of suggesties doen die geen betrekking hebben op het onderwerp.
20.00 uur tot 21.30 uur: de behandeling van het onderwerp. Desgewenst geeft de indiener een toelichting. Aan het einde van de avond stelt de voorzitter aan de politieke afgevaardigden de vraag of de avond een politiek gevolg krijgt en hoe.

Eerste onderwerp
De eerste bijeenkomst staat vooralsnog gepland op 28 juni. Als aanzet voor de eerste keer wordt de mensen gevraagd te kiezen uit 4 onderwerpen en een eigen idee. Voor de volgende bijeenkomst worden de verzamelde eigen ideeën aan de burger voorgelegd. Deze werkwijze wordt daarna herhaald maar dan alleen met onderwerpen die zijn ingezonden. Na 6 bijeenkomsten zal in het presidium (dagelijks bestuur van de gemeenteraad) worden gesproken over een eventueel vervolg.

Pimp de bus
De stembus van voor de dRaad ermee krijgt een virtuele plek op het web en een plek in de burgerzaal van het stadhuis. Omdat dit een stembus van de Apeldoorners moet zijn wordt iedereen die overweg kan met een spuitbus gevraagd om vóór 3 juni 2007 een ontwerp in te leveren bij de raadsgriffie t.a.v. Diana Wacht Postbus 9033 7300 ES Apeldoorn of d.wacht@apeldoorn.nl onder vermelding van Pimp de bus. De ontwerper van het mooiste ontwerp mag de bus in de lak zetten. Hiermee heb je de garantie dat je kunstwerk voor minimaal de periode van het project in de burgerzaal van het stadhuis komt te staan.
Aan de slag dus!

---

De raad is op zoek naar media die maandelijks aandacht willen besteden aan het aandragen van onderwerpen en de verkiezing van het maandelijkse onderwerp. Doet u mee?

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Ariane van Burg (raadslid GroenLinks): 055 5191404 Liesbeth Rooijmans (raadsvoorlichter): 055 580 1562, 06 5247 5771

Voor het laatst bijgewerkt op: 9-5-2007 09:35