Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Stichting Bouwloods Utrecht biedt opleiding en werkervaring in de ambachtelijke houtbouw aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het grootste project van de stichting gedurende 2 jaar is de reconstructie van het Romeinse schip De Meern 1, dat in 2003 in de vinexlocatie Leidsche Rijn is gevonden. De opgraving trok destijds in 2 kijkweekeinden 30.000 belangstellenden. De plek waar De Meern 1 wordt herbouwd ligt precies op de Limes, het Romeinse grensgebied.

De basis van het Romeinse schip " De Meern1" wordt gevormd door de stuurboord en bakboord kim (zie foto) Een kim bestaat uit 3 delen: middenstuk van 18 meter en daaraan vastgelast, een gekromde voor en achterzijde van plus minus 6 meter. Een middenstuk wordt gemaakt uit 1 stam van 18 meter lengte, met doorsnede van 1,5m, zie foto. Stichting Het Utrechts Landschap levert/sponsort al het hout en zal na de tewaterlating educatieve vaartochten gaan verzorgen over de Leidsche Rijn. Bijzonder is dat de stam voor het originele schip afkomstig is uit de buurt van Zwolle, zo heeft dendrochronologisch onderzoek aangetoond, de stam voor de reconstructie komt uit datzelfde gebied. E'en van de lastigste bewerkingen aan de kimmen is het samenvoegen van deze delen d.m.v. zgn haaklassen, houtverbindingen bekend sinds de Romeinse tijd en toegepast gedurende de gehele periode van de houten scheepsbouw.

DONDERDAG 10 MEI OM 11.00u zal Harm Janssen, wethouder monumenten van de stad Utrecht de eerste assemblage handeling verrichten, waardoor de contouren van het schip duidelijk zichtbaar worden

Inlichtingen: Liesbeth Bouwhuis
Stichting Bouwloods Utrecht
06 43082204