Ingezonden persbericht


Persbericht

Toekomstoriëntatie meisjes vmbo-t

Conferentie aansluiting vmbo-t op technische en ict-mbo-opleidingen

Op 10 mei organiseert de VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, samen met het Platform Bèta Techniek een middagconferentie over de aansluiting tussen vmbo-t (theoretische leerweg) en technische en ict-mbo-opleidingen. Decanen, docenten en managers van deze opleidingen en vertegenwoordigers van Technocentra zullen uitgebreid spreken over de mogelijkheden om meisjes te stimuleren voor techniek of ict te kiezen. Ook gaan zij met elkaar in debat over de vraag hoe zij hun samenwerking op dit gebied kunnen intensiveren.

De conferentie vindt plaats naar aanleiding van de oriëntatietrajecten 'Vmbo-mbo-brug' voor vmbo-t meisjes die dit schooljaar in Hilversum en Den Haag hebben plaatsgevonden. De trajecten zijn onderdeel van het ESF-EQUAL-project 'De Glazen Muur' van het ministerie van SZW en het ministerie van OCW. Dit project richt zich op het beter benutten van de talenten van meisjes en vrouwen voor opleidingen en beroepen met een mannelijk imago.

Op de conferentie wordt de brochure Breder oriënteren, bewuster kiezen. Hoe vmbo-meisjes kunnen kennismaken met techniek en ict gepresenteerd, waarin opzet en ervaringen van deze trajecten worden beschreven. Vmbo-scholen, mbo-opleidingen, bedrijven en Technocentra kunnen deze brochure gebruiken als handleiding bij hun inspanningen om de talenten van meisjes voor techniek of ict beter te benutten.

Froukje Jansen, presentatrice van omroep Llink, zal leerlingen, ouders en vrouwelijke werknemers bevragen over hun ervaringen in de speciale oriëntatietrajecten. Jansen leverde eerder een bijdrage aan de startbijeenkomst van de 'Vmbo-mbo-brug'. Zij is enthousiast over het project: 'Het is zo ingewikkeld om keuzes te maken en er valt ook zoveel te kiezen voor deze jonge meiden. Techniek en ict zijn voor hen geen voor de hand liggende keuzes, maar zeker de moeite van het ontdekken waard.' In het vmbo moeten leerlingen al vroeg kiezen voor een sector. De meeste meisjes kiezen voor zorg & welzijn of voor economie. Zij hebben nooit een kijkje genomen bij techniek of ict. De deelnemers aan de oriëntatietrajecten 'Vmbo-mbo-brug' hebben de kans gegrepen om zich breder te oriënteren. Zij bezochten opleidingen van het ROC van Amsterdam Gooi- en Vechtstreek en de Mondriaan Onderwijsgroep. Ook maakten zij kennis met bedrijven en vrouwelijke werknemers. De meisjes doorliepen een programma in groepen van circa 15 leerlingen, gedurende 12 weken, een halve dag per week. Op de conferentie ontvangen zij uit handen van Ferdi Licher, directeur Directie Emancipatie van het ministerie van OCW, een certificaat.

Op de website www.komopdebrug.nl is alle informatie over de oriëntatietrajecten te vinden. Ook zijn er ervaringsverhalen te lezen van de deelnemers. De brochure Breder oriënteren, bewuster kiezen is vanaf 10 mei als pdf te downloaden vanaf deze website en gratis te bestellen via vhto@vhto.nl.

Datum: Donderdag 10 mei 2007
Locatie: Museum voor Communicatie, Den Haag
Tijd: 13:00-16:30 uur

Noot voor de redactie -