Politie Gelderland-Midden

Rivierenland

---

Politie rond onderzoek af naar onjuiste verwerking asbest
Publicatiedatum: 10-5-2007 8:29:57

LINGEWAARD - Het Milieurechercheteam van de politie Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid heeft onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie in Zwolle op 10 mei 2007 het onderzoek afgerond naar strafbare feiten in het kader van de regelgeving rond asbest. Overtredingen van de wetgeving worden beschouwd als een zwaar milieumisdrijf, waarbij een maximumstraf van zes jaar gevangenisstraf geldt.

In het onderzoek zijn de twee bedrijfsleiders van een sloopbedrijf (een 57-jarige man uit Gendt) en een asbestverwerkingsbedrijf (een 43-jarige man uit Nijmegen) als hoofdverdachten aangehouden. Zij werden respectievelijk op 19 maart en 3 april dit jaar aangehouden en enkele dagen later heengezonden. Zij zouden strafbare feiten hebben gepleegd op elf locaties in Huissen, Doornenburg en Bemmel in april, juni en augustus 2006.
Daarnaast werden ook nog drie werknemers van het sloopbedrijf (32, 33 en 47 jaar) als verdachten gehoord, alsmede twee mannen van 62 en 67 jaar uit respectievelijk Huissen en Doornenburg. Zij zouden tijdens sloopwerkzaamheden op asbest zijn gestuit en dit in strijd met de regels voor afvoer hebben aangeboden aan het sloopbedrijf.

Achtergrond
In het Asbestverwijderingsbesluit en het Arbeidsomstandighedenbesluit is precies omschreven hoe asbest dient te worden verwijderd. Een sloopbedrijf mag dat niet zelf doen, maar dient daarvoor een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen. Daarmee wordt voorkomen dat er asbest achterblijft hetgeen kan leiden tot bijvoorbeeld bodemverontreiniging en gezonderheidschade (opzettelijk benadelen van de gezondheid, terwijl men weet heeft van de aanwezigheid van asbest). Een asbestverwijderingsbedrijf heeft na zijn werk de verplichting een asbestvrijverklaring af te geven, zodat duidelijk is dat iedereen op het terrein geen gevaar loopt.

Strafbare feiten
Uit het onderzoek van het Milieurechercheteam en de milieu-officier van justitie van het Functioneel Parket is gebleken dat het bewuste sloopbedrijf bij haar werkzaamheden op de bewuste locaties op de hoogte was van de aanwezigheid van asbest en -ondanks wet- en regelgeving- begon met de sloop, waarbij mogelijk op ondeskundige wijze asbest is verwijderd. In een te laat stadium werd een asbestverwerkingsbedrijf ingeschakeld die haar werkzaamheden niet meldde aan de gemeente en de Arbeidsinspectie en het asbest niet volgens de regels bewaarde (soms op de bodem met een zeil er over). Ook gaf het niet de vereiste asbestvrijverklaring af, zodat duidelijk is dat iedereen die op de terreinen komt geen gevaar loopt. Het vereiste onderzoek door een onafhankelijk laborant heeft ook niet plaatsgevonden. In sommige gevallen is geconstateerd dat kinderen op dergelijke terreinen speelden. Overigens zijn geen gezondheidsklachten naar voren gekomen.

Vervolg
Het proces-verbaal wordt na afronding overgedragen aan het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie in Zwolle.

Politie Gelderland-Midden
Bureau Communicatie | Ronald van der Leeden
Telefoon: 026-3524721