Senternovem


Nieuws

10-05-2007 | Wereld Natuur Fonds wint Innovatieprijs 2007

Tijdens de opening van de Vakbeurs Renovatie en Onderhoud in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch is de Innovatieprijs 2007 uitgereikt aan het projectteam van het Kantoor Wereld Natuur Fonds te Zeist. Dit project laat zien dat ook bij renovatie unieke technische prestaties op het gebied van duurzaamheid geleverd kunnen worden. Eerder won het kantoor de NET-Troffee 2007.

Duurzame renovatie
Het kantoorgebouw van het WNF, dat in de zomer van 2006 in gebruik is genomen, was oorspronkelijk een laboratorium. De laatste jaren was het niet meer in gebruik. Het WNF kocht het vervallen pand aan en liet het duurzaam renoveren naar een ontwerp van architectenbureau RAU. Het resultaat is een CO2-emissievrij gebouw, waarin alleen duurzame materialen zijn gebruikt. Het gebouw ligt in het historische landschapspark Schoonoord. De prijs werd uitgereikt door Jack de Leeuw, directeur van SBR.

Andere prijswinnaars
Tijdens de opening van de Vakbeurs zijn ook de winnaars bekend gemaakt van de Nationale Renovatie Prijs 2007. De jury onder voorzitterschap van prof. ing. André Thomsen (TU Delft), heeft drie winnaars gekozen in drie categorieën.
In de categorie Utiliteitsbouw heeft de jury De Meerpaal in Dronten aangewezen als winnaar. De jury vindt vooral de respectvolle 'reparatie'-benadering, waarmee dit jonge architectuur-monument eindelijk is gevitaliseerd, prijzenswaardig. Het Kantoor van het Wereld Natuur Fonds was genomineerd in deze categorie. In de categorie Woningbouw Renovatie is De Leeuw van Vlaanderen in Amsterdam de winnaar. In de categorie Woningbouw Herbestemming heeft de jury de prijs toegekend aan De Grote Enk in Arnhem.

Stimuleren bestaande bouw
De Nationale Renovatie Prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan de meest succesvolle renovatieprojecten van de voorgaande periode. Deze 11e editie van de prijs bestrijkt de periode van 1 oktober 2004 tot 1 oktober 2006. Het is de enige prijs die zich specifiek richt op projecten in de bestaande gebouwenvoorraad. Het doel van de prijs is om de renovatiesector breed te stimuleren en de kwaliteit van renovatieprojecten op een nog hoger peil te brengen. Bovendien wil de prijs renovatie onder de aandacht brengen van een breed publiek. De NRP wordt uitgereikt door de Stichting Nationale Renovatie Prijs. Eerder won het kantoor van het WNF de NET-Trofee 2007, een prijs van het ministerie van VROM voor bouw- en renovatieprojecten die uitblinken in een energiezuinige aanpak.