Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over het lidmaatschap van een sportvereniging dat voor de ouders van 400.000 kinderen te duur is

Antwoorden op kamervragen van Agema over het lidmaatschap van een sportvereniging dat voor de ouders van 400.000 kinderen te duur is

Kamerstuk, 9 mei 2007

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

S-K-U-2765834

9 mei 2007

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van het Kamerlid Agema over het lidmaatschap van een sportvereniging dat voor de ouders van 400.000 kinderen te duur is (2060712950).

Vraag 1
Bent u bekend met de berichtgeving 1) 2) 3) dat het lidmaatschap van een sportvereniging voor de ouders van 400.000 kinderen te duur is, terwijl er tegelijkertijd volgens de burgemeester van Amsterdam miljoenen euro's worden verspild voor jeugdhulp aan Marokkanen?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat sport in een welvarend land als Nederland een onderdeel moet zijn van de opvoeding van ieder kind?

Antwoord 2
Ja. Daar waar mogelijk wil ik dat ook zoveel mogelijk stimuleren. In het sportbeleid is daarom expliciete aandacht voor sporten en bewegen van kinderen.

Vraag 3
Deelt u voorts de mening dat het beter is om alle allochtonenorganisaties en -projecten die vanuit de overheid worden gefinancierd per direct te staken (honderden miljoenen euro's per jaar en veelal zonder noemenswaardige outcome), en in plaats daarvan alle kinderen gratis naar een sportvereniging te laten gaan omdat daar de ware integratie plaatsvindt en zo ook het Jeugdsportfonds zijn goede taak kan neerleggen omdat deze overbodig wordt?

Antwoord 3
Nee, die mening deel ik niet. Sport kan een belangrijke bijdrage leveren aan integratie. Juist daarom is bijvoorbeeld het programma "Meedoen allochtone jeugd door sport" tot stand gekomen, mede op initiatief van de toenmalige minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Ook het huidige kabinet onderschrijft de waarde van sport voor integratie. Voor kinderen met een sociaal-economische achterstand bestaan overigens bij gemeenten mogelijkheden voor financiële ondersteuning via de Wet Werk en Bijstand. Om financiële drempels voor kinderen te slechten bestaan in veel gemeenten bovendien kortingspassen en wordt in steeds meer gemeenten een jeugdsportfonds opgericht.


1) Sport soms te duur voor kinderen, Het Parool, vrijdag 13 april 2007


2) Miljoenen verspild bij jeugdhulp Marokkanen, de Volkskrant, 14 april 2007

3) Marokkaanse jongens zijn big business voor `welzijnsmaffia', Het Parool, 7 april 2007