Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht

Pb 07 - 43
Nijmegen, 10 mei 2007

Zojuist verschenen

Tijdreizen, handleiding en werkboek om ouderen en jongeren met elkaar in gesprek te brengen

Buiten de familie hebben jongeren en ouderen maar weinig contact, zo blijkt uit onderzoek van Gerben Westerhof en Karen van Kordelaar van de Radboud Universiteit Nijmegen. Beide groepen baseren hun beelden van elkaar vooral op informatie uit de media. Daarom is er in Nijmegen een gespreksgroep gestart waarin ouderen en jongeren met elkaar in gesprek gaan over belangrijke thema's in hun leven. De gespreksgroep was een succes en dat was aanleiding om een handleiding en een werkboek voor deze intergenerationele gesprekken samen te stellen. Beide zijn nu verkrijgbaar: Tijdreizen. Een handleiding en werkboek voor intergenerationale gesprekken, kan besteld worden bij de Radboud Universiteit.

Handleiding en werkboek komen voort uit onderzoek en praktijkervaring van de Nijmeegse gerontologen, die het materiaal samen met studenten ontwikkelden. Westerhof: "Met name in de sectoren zorg en welzijn krijgen jongeren als gevolg van de vergrijzing van de samenleving in hun beroep steeds meer te maken met ouderen. Het is daarom van belang om al vroegtijdig in de studie studenten zorg en welzijn met ouderen in contact te brengen. De gespreksgroep Tijdreizen biedt daartoe een handleiding en methodiek."

Veertien gespreksthema's

Door het vertellen van verhalen over hun eigen leven nemen jong en oud elkaar mee op reis door de tijd. Ouderen nemen jongeren mee naar vroeger, de tijd dat ze zelf jong waren. Jongeren nemen ouderen mee naar de huidige tijd, die zo verschilt van de tijd waarin de ouderen opgroeiden. Dit kan voor beide groepen ook nieuwe perspectieven voor de toekomst geven.

In het werkboek worden veertien thema's gepresenteerd voor intergenerationele gesprekken, waaronder huidige levensfase, tradities en taboes, opvoeding, levensovertuiging en zingeving. Elk thema bevat een inleidende tekst, thuisopdrachten en vragen, opdrachten en stellingen voor het groepsgesprek.

Balans tussen het goede van vroeger en van nu

Ouderen en jongeren gaan met elkaar in gesprek over een aantal belangrijke thema's in hun leven en wisselen levensverhalen uit. Uit de evaluaties blijkt dat jongeren en ouderen het zeer op prijs stellen om de andere generatie beter te leren kennen. Deelnemers gaven aan de overeenkomsten tussen de generaties en de verschillen tussen leden van elke generatie beter te gaan zien.

De gespreksgroep Tijdreizen draagt eraan bij dat jongeren de belevingswereld van ouderen beter leren kennen. Voor ouderen draagt de cursus bij aan een beter contact met de jongere generatie en aan het vinden van een balans tussen het goede van vroeger en het goede van nu.

Karen van Kordelaar, Astrid Vlak, Yolande Kuin & Gerben Westerhof. Tijdreizen: Een handleiding en werkboek voor intergenerationale gesprekken, Uitgave Centrum voor Psychogerontologie, Radboud Universiteit Nijmegen, 2007, 96 pagina's, plus CD-ROM. ISBN: 978-90-9021796-3.

Prijs: ^ 34,50 , te bestellen via Gerben Westerhof, tel. (024) 361 5729; email: g.westerhof@psych.ru.nl; zie ook http://www.socsci.ru.nl/psy/ger/tijdreizen/

Noot voor de pers:

Contact: Gerben Westerhof, tel. (024) 361 5729; email: g.westerhof@psych.ru.nl

Wetenschapsredactie Radboud Universiteit Nijmegen, tel. (024) 361 6000.