Gemeente Maastricht

College Maastricht positief na inspraak Campusplan

Het College van B&W staat positief tegenover het meest recente plan van Servatius Wonen & Vastgoed voor de realisatie van de Campus in Randwyck-Noord. Het college concludeert dat de (overigens onverplichte) inspraakronde onder de wijkbewoners geen argumenten of inzichten heeft opgeleverd die zich verzetten tegen een positief besluit t.a.v. planologische medewerking aan het plan. Het gemeentebestuur vindt het Campus-plan uitermate belangrijk voor Maastricht, omdat het een samenhangende oplossing biedt voor studentenhuisvesting, sport en bedrijvigheid (m.n. startende ondernemers). Maastricht kan hoogopgeleide mensen, tijdens en na hun studie, beter aan zich binden en zich verder profileren als (inter)nationale kennisstad. Bovendien krijgt de moderne sportaccommodatie een stadsbrede functie.

Inspraakreacties

Van 7 december tot 1 februari jl. heeft de gemeente een inspraakronde gehouden onder bewoners van Randwyck-Noord. In totaal zijn er 13 inspraakreacties ontvangen van buurtbewoners, Verenigingen van huiseigenaren en het buurtplatform Randwyck. Soms betreft het zaken die in deze fase van het proces nog niet aan de orde zijn. Onderwerpen die hierin regelmatig terug komen zijn:


* stedenbouwkundige inpassing, massa en functies;
* groen en milieuaspecten;

* parkeren en verkeer;

* bestemmingsplan en procedure;

* sportfaciliteiten; en

* informatievoorziening.

Na een zorgvuldige analyse tijdens de afgelopen periode zijn inmiddels alle reacties van een antwoord voorzien.

Verschil van mening materiaalgebruik

Los van de positieve grondhouding t.a.v. de planontwikkeling heeft het college afwijzend gereageerd op het thans voorgestelde materiaalgebruik. In het plan worden de gevels van de Campus voorzien van koperen beplating. In het Bestuursakkoord "Meer voor de mensen" van 2006 heeft het College zich tot doel gesteld het gebruik van zware metalen (waaronder koper), daar waar mogelijk, te verbieden. Met als resultaat dat in 2010 geen gebruik meer wordt gemaakt van zware metalen in de woningbouw. Niettemin wenst Servatius het door de architect Santiago Calatrava voorgestelde materiaalgebruik te handhaven. Dit verschil van inzicht kan betekenen dat de realisatie van de Campus op grond van juridische procedures fors vertraging oploopt. Gelet op het belang van de Campus voor de stad en de regio achten beide partijen dit ongewenst. Daarom is in overleg besloten om een uitspraak over het gebruik van koper te bereiken via bindende advisering. Partijen hebben hierover overeenstemming bereikt, hetgeen is vastgelegd in een convenant. Een definitieve uitspraak in deze kwestie wordt uiterlijk 1 augustus verwacht.

Vervolgprocedure

Aangezien het huidige bestemmingsplan voor Randwyck-Noord geen mogelijkheden biedt voor de realisering van het Campusplan en niet voorziet in een wijzigingsbevoegdheid, is een vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 2 WRO noodzakelijk. Alhoewel de vervolgstap, het opstarten van deze procedure, een bevoegdheid is van het College van B&W, worden de resultaten van de inspraak op 22 mei a.s. besproken in de raadscommissie Stadsontwikkeling. Na de bespreking in de raadscommissie Stadsontwikkeling zal het College een finaal besluit nemen over de planologische medewerking aan de Campus via het opstarten van de vrijstellingsprocedure. Aansluitend op de uitspraak over het materiaalgebruik, verwacht de gemeente medio augustus/september de bouwvergunning te kunnen verstrekken. Servatius wil dan eind september, uiterlijk begin oktober, starten met de bouw.